Primář dostal vyhazov za to, že kritizoval protest lékařů

16.02.2011 8:39

Primář chirurgie v Mostě Saša Štembera prohlásil v deníku MF DNES, že kvůli krizi budou umírat pacienti. V úterý kvůli tomu dostal výpověď. Může se bránit jen pomocí soudu.

Primář dostal vyhazov za to, že kritizoval protest lékařů

Společnost Krajská zdravotní spravuje pět největších nemocnic na severu Čech. Její vedení v úterý vyhodilo primáře chirurgie mostecké nemocnice Sašu Štemberu. Důvodem prý byl rozhovor s novinářem, během kterého kritizoval exodus lékařů.

Žádné napomenutí. Dostal rovnou výpověď

„Ukázali mi text v MF DNES (z 10. února), kde byla věta, že se obávám, že budou umírat lidé. Podali mi dekret o výpovědi ze zaměstnání s tím, že jsem hrubě porušil pracovní povinnosti a poškodil jméno Krajské zdravotní. Přitom jsem hájil zájmy pacientů, když jsem jim skrze noviny vysvětloval situaci," popisuje primář svou výpověď deníku MF DNES.

O výpovědi rozhodla delegace v čele s ředitelem Krajské zdravotní Eduardem Reicheltem a personálním ředitelem Janem Lamim. Vyhazov dostal primář Štembera bez předchozího varování a náznaků nespokojenosti.

„Nedali mi šanci, abych cokoli vysvětlil, okomentoval. Nedali mi výstrahu, nesesadili mě z funkce primáře, ale rovnou mi dali výpověď," zlobí se Štembera. Reichelt ani Lami to nechtěli komentovat.

Měl neodpovědné komentáře, tvrdí mluvčí

„Způsob komunikace pana Štembery je pro nás nepřijatelný. Od jeho komentářů typu „lékaři to měsíc na pracáku vydrží, ale zdravotnictví se zhroutí a lidé budou umírat..." se distancujeme, považujeme je za neodpovědné a neetické," oznámil mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Primáři začala běžet dvouměsíční výpovědní lhůta. On se chce obrátit na soud. Podle právníků lékařské komory nemůže tento spor prohrát.

Jako v dobách inkvizice

Za Štemberu se postavila senátorka za Mostecko Alena Dernerová, která je známá pro svou kritiku Krajské zdravotní za nákup drahých přístrojů.

„Vracíme se do dob inkvizice. Popravuje se za nic. Je to naprosto protiprávní jednání," myslí si Dernerová. Vyhazov podle ní souvisí právě s nákupy přístrojů. Má jít o zastrašení slušných lidí, aby v té souvislosti nic nekomentovali.

Podle MF DNES by v tom ale mohl být i politický důvod. Štembera minulý rok kandidoval do Senátu za stranu TOP 09. Krajská zdravotní je přitom v rukou severočeských sociálních demokratů.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Související:

Kubek je pro kompromis. Voleman má problém s dohodou 

Kladenský odborář se diví: Proč máme napřed stáhnout výpovědi?  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…