Zásadní spor v ČSSD: Radikální kurz, nebo kompromisnictví

16.02.2011 10:08

Březnový sjezd sociální demokracie zvolí nejen svého předsedu, ale v jeho osobě určí i kurz vůči vládě. Zatímco Bohuslav Sobotka požaduje radikální, Michal Hašek by tento styl přenechal komunistické straně. Alexandr Mitrofanov v komentáři Práva k tomu píše, že voliči ČSSD jsou nyní radikální, protože jsou nespokojení.

Zásadní spor v ČSSD: Radikální kurz, nebo kompromisnictví

Jedním z klíčových kritérií při volbě nového předsedy ČSSD bude postoj delegátů sjezdu k vládní garnituře. Zda vůči ní prosazovat radikální kurz, jak to požaduje Bohuslav Sobotka, nebo zda radikalizaci odmítnout, jak to učinil Michal Hašek. Každý z nich přitom vidí paralelu s jiným historickým sjezdem strany.

„Sobotka považuje březnový sjezd za stejně klíčový jako ten v roce 1993, na němž se stal šéfem strany Miloš Zeman, který s radikální rétorikou přivedl skomírající ČSSD za dalších pět let do vlády," připomíná Alexandr Mitrofanov v komentáři deníku Právo s tím, že Sobotka nyní vidí ještě pádnější důvody pro radikální kurz, než tomu bylo v roce 1993.

Imaginární splynutí slouží jen jako nástroj v konkurenčním boji

Hašek se pro změnu dovolává sjezdu v roce 1947, kdy šlo o vymezení se v rámci levice vůči KSČM. „Lidé, kteří se razantní ČSSD bojí, rádi přebírají temnou vidinu sloučení obou stran pod taktovkou KSČM. Levicoví voliči ale vědí, že toto imaginární splynutí je nesmysl, který se používá jen jako nástroj v konkurenčním boji," soudí Mitrofanov.

Podle komentátora je nálada většiny voličů sociální demokracie špatná. „Jsou radikální, protože jsou nespokojení. Kompromisnictví s vládními stranami jim přijde jako zrada jejich zájmů. Je možné jít proti tomuto trendu, je-li politik přesvědčen, že ví lépe, co jeho voliči potřebují," uznává Mitrofanov s tím, že ale nakonec příznivci stranu opustí a jdou o dům dál.

Politik má umět přetvořit radikalismus v kladný náboj

Takové vyústění sporů v ČSSD by se mohlo líbit Suverenitě Jany Bobošíkové, která radikalismem oplývá a umí ho využít ve svůj prospěch. „Umění politika ale spočívá v tom, že energii radikalismu zkouší přetvořit v kladný náboj. V plnění programu, který se snaží odstranit kořeny nespokojenosti a reálně zlepšit situaci svých voličů. Vždyť je u moci díky nim a kvůli nim," uzavírá komentátor.

K věci:

Hašek a Sobotka tvoří kontrast vyprahlé české pravici 

Hašek: Nechci, aby se z ČSSD stávala druhá komunistická strana 

Škromach je tyranosaurus. A Slávek byl vždy ten druhý na skútru 

Foto - koláž: Petr Mecner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…