Šéfka kabinetu Dobeše: Zveřejnění mého příjmu může být pomsta

16.02.2011 13:30

Je jí třicet, je úřednicí na ministerstvu školství a stala se ze dne na den známou v souvislostech, jež jí příliš těšit nemohou. Janě Machálkové, nové šéfce kabinetu ministra Josefa Dobeše je totiž vyčítáno, že přesto, že nesplňuje požadavané vzdělání, byla v prosinci odměněná platem na úrovni premiéra. V rozhovoru pro iDnes řekla, že si myslí, že zveřejněním šlo o pomstu za některé její nepopulární kroky.

Šéfka kabinetu Dobeše: Zveřejnění mého příjmu může být pomsta

Za pár týdnů práce v úřadu stotisícová odměna. To vyvolává otazníky. Tedy pokud to takzvaně "praskne". Na šéfku kabinetu ministra školství Janu Machálkovou to prasklo. V rozhovoru pro iDnes.cz to poprvé přiznala a řekla, že si myslí, že svojí prací ušetřila ministerstvu daleko víc, než jaká jí byla vyplacena odměna. "Ale když saháte lidem na nepoctivé příjmy, mohou se mstít," vyjádřila své podezření na důvod, proč se tak stalo.

Rozhovořila se však i o tom, jak se na ministerstvo školství dostala. "Oslovily mě Věci veřejné - jméno si nepamatuji, ale byla to paní přes lidské zdroje. Na post personální poradkyně bylo tříkolové výběrové řízení, byl v něm i pohovor s ministrem. Uchazečů byly desítky. Tehdy jsem ale nevěděla, že bych se mohla stát šéfkou kabinetu. Když jsem se jí stala, bylo to už bez výběrového řízení - vrcholný management si ministr volí sám," prozradila.

Ta pozice je hodně mocná

Do její kompetence tak nyní patří několik oddělení včetně PR, personálního či akvizičního. Je filtrem a ručí za to, že co ministr podepíše, je obsahově v pořádku. "Ta pozice je hodně mocná," říká o svém místě sama Machálková. Přesto přiznává, že když přijde do státní správy zvenčí, vidí se spousta věcí, nad kterými zůstává rozum stát.

V jejích pravomocích je totiž třeba také spousta souhlasů s udělením různých výběrových řízení. "Často naprosto nesmyslných, je v tom strašné plýtvání. Nepotřebujeme přece výběrové řízení za pět milionů, aby strejda, co vede hochy na vesnici, měl výukové CD za 25 tisíc. Má práce je říct ministrovi - toto se mi nezdá, je třeba to prozkoumat," popsala Machálková situace, se kterými se musí potýkat.

Plánuje se práce pro práci

Situace na mnohých státních úřadech je podle Machálkové taková, že úředníci mají balík peněz od státu, jsou na něj řadu let zvyklí a chtějí v té práci vydržet dalších dvacet let. "Co je pak vaším cílem? Plánovat si spoustu práce. A to, že nemá efekt, nikdo neřeší. Je to práce pro práci. Úředníci vymyslí, jak postavit na tři fáze kavárnu za dvacet milionů a už se nikdo neptá, na co je potřebná," vysvětluje šéfka kabinetu ministra. I proto zároveň přiznává, že jejím cílem není dělat si na ministerstvu kariéru.

"Vzhledem ke svému dobrému rodinnému zázemí to nepotřebuji. Na rozdíl od ostatních, kteří tady chtějí vydržet 10-15 let, což je svazuje," svěřila se Jana Machálková.

"To jste snad slítli ze židle, ne?" Upozornila na to, co nebylo fér

Ještě jako poradkyně Machálková podle svých slov zjistila, že dvanáctičlenné personální oddělení ministersvta má firma zvenčí tři roky učit práci - za patnáct milionů.

"Říkala jsem si - to jsme jako slítli ze židle, nebo co? Ten projekt už měl ministr na stole připravený k podpisu. Navíc tři lidi z personálního měli z těch 15 milionů dostat tři miliony odměn za práci, kterou mají vykonávat. To jsem neskousla, ti lidi byli vyhozeni a tím to začalo. Pak to odnesli další lidé, kteří si střihli tu 0,2 úvazku navíc, tu 0,1 - a když ty lidi odstřihnete, přijdou na výplatě o 15-20 tisíc, a to bolí," pokračovala dál ve zpovědi Machálková s tím, že do jejího příchodu nastavený systém fungoval tak, že "když si můžeme brát, tak proč bychom si nebrali".
Třiatřiceti lidem pak přišla na to, že mají k hlavnímu úvazku ještě dohodu o pracovní činnosti někde jinde - nad 1,5 úvazku celkem. "I ti všichni byli odejiti. Já tomu říkám krádež, i když to krádež není, ale jak může někdo být zaměstnaný 22 hodin denně?"

Svou výplatní pásku viděla až minulý týden ve středu

Přestože se původně k své výplatě a odměně vyjadřovat nechtěla, přiznala nyní v rozhovoru, že se na výplatnici byla nucena podívat.

"Když mi kolega řekl: koukej, co o tobě vyšlo, opravdu ti to přišlo na účet? Zaběh pak na účtárnu a přinesl mi to. Já jsem finančně zajištěná, partner je finanční ředitel jedné firmy, tak nesleduji, co mi přibývá na účtu," uvedla s tím, že si eticky neumí představit, že by to ale někdo vynesl - že by mohl mít tak zlý úmysl.

Podám trestní oznámení, kdo to udělal, si to zodpoví

"Ten, kdo to udělal, se bude zodpovídat. Přece se nejedná jen o mě. Věřím, že pro lidi zvenku je to citlivé, že tu nějaká holka, co jí je třicet a nemá dostudováno, dostala sto tisíc. Ale pokud unikl tento dokument, mohou unikat i další, týkající se všech lidí na ministerstvu. Trestní oznámení určitě bude," shrnula Jana Machálková. To, že by si odměnu  aplat v takové výši nezasloužila, si nepřipouští.

"Jsem přesvědčená, že to bylo za tu zastavenou patnáctimilionovou zakázku na personálním oddělení. Také ty zdvojené úvazky nás stály 2,5 milionu měsíčně. Že by si bývalý ředitel kabinetu Jaroslav Říha řekl - Machálková, ta se mi líbí - tak to asi nebylo," uzavřela.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…