Je balistika CK, která létá na Bali? ptá se vnitro v testech

16.02.2011 13:40

Ještě za působení ministra vnitra Ivana Langera vytvořil resort soubor velmi kuriózních testů. Nyní vyplouvá na povrch, že jejich zadání je více než banální. Konstruovány jsou tak, aby jimi prošel téměř každý.

Je balistika CK, která létá na Bali? ptá se vnitro v testech

Testy resortu vnitra, které prověřují soukromé kriminalisty, svým obsahem napovídají filmové grotesce. Jde však o oficiální dokumenty, které jsou k dispozici na webu ministerstva vnitra. To je vypracovalo ještě v době, kdy v jeho čele stál Ivan Langer.

Úspěšně je přitom musí složit každý zájemce, který se o získání živnostenského listu uchází v oblasti detektiv koncipient.

Vzhledem k obsahu a zadání otázek v dokumentu však nezaujatý čtenář může nabýt dojmu, že testy jsou úmyslně koncipovány jako velmi jednoduché tak, aby je složil každý.

Sokol: Nemám iluze

Existence podobného dokumentu zaráží ale třeba i advokáta Tomáše Sokola. "Musím se přiznat, že si nedělám iluze o tom, kdo má o tuto profesi zájem. Proto se nad obtížností jednotlivých bodů testu ani moc nepodivuji. Vrtá mi spíše hlavou to, proč musí soukromý detektiv vědět co je to balistika. Je hluboko pod prahem mých rozlišovacích schopností smysl tohoto testu. Jeho existence se mi jeví jako poněkud nepochopitelná," uvedl Sokol v rozhovoru pro server Prvnizpravy.cz.

Bublan: Je to neuvěřitelné

A nad testy se pozastavil i exministr vnitra František Bublan.  Podle něho jde o neuvěřitelný dokument. "Tento test je výsměchem. Všechno nasvědčuje tomu, že byl vypracován pouze pro formu a vlastně nemá žádnou váhu a relevanci. Licenci na provozování soukromých detektivních služeb pak skutečně může získat každý včetně nevzdělaných a nekompetentních osob. To je neuvěřitelné," řekl Bublan v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Mezi dalšími otázkami v testu se objevují například ty, pátrající po významu daktyloskopie, využití psa či definice zločinu. Možnosti odpovědí na většinu otázek jsou tak absurdní, že není obtížné zvolit tu správnou.

Více čtěte:

  • Šetří na nás, neváží si nás. To policisté vyčtou Johnovi v petici
  • Hlavouni berou peníze na platy policistů. Podám si je, zuří John
  • Policisté a hasiči: Proč petice? Místo na platy jdou peníze na provoz
  • Foto: sebeobrana.cz

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

    Porodnost

    Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

    15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

    Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…