Německé odbory: České lékaře v nemocnicích nechceme

16.02.2011 16:06

Pokud by se čeští lékaři skutečně rozhodli nemocnice opustit a po 1. březnu začít hledat práci v zahraničí, příliš štěstí by zřejmě neměli. Třeba v Německu by je v nemocnici rozhodně nechtěli.

Německé odbory: České lékaře v nemocnicích nechceme

Protestní kampaň českých lékařů s názvem Děkujeme, odcházíme získává i mezinárodní rozměr. Se záměry doktorů z Česka totiž nyní vyslovili souhlas i jejich němečtí kolegové.

Ti si totiž nepřejí, aby čeští lékaři začali hromadně odcházet do zahraničí, tím méně do Německa. A to i přesto, že právě zde dle odborářské studie chybí.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů 

Němečtí lékařští odboráři solidarizují s protestní akcí českých kolegů a nepřejí si, aby čeští lékaři museli odcházet do zahraničí, včetně Německa. A to i přesto, že v německých nemocnicích podle zveřejněné odborářské studie chybí dvanáct tisíc doktorů a ti stávající musí kvůli nedostatku personálu odpracovat mnohonásobně více přesčasů než ostatní profese v Německu. Informaci přinesl server Týden.cz.

Odchod k nám není řešení, zní z Německa

"Řešení, které si pro Česko přejeme, není odchod lékařů sem, i když by to někde zmírnilo problémy s poskytováním péče," uvedl Rudolf Henke, předseda německého odborového svazu lékařů Marburger Bund.

Na základě údajně nejrozsáhlejšího průzkumu v jejich řadách právě Marburger Bund představil studii o situaci lékařů v německých nemocnicích.

Přesčasy i na Západě

 Z ankety vyplynulo, že na každém oddělení zůstává v průměru neobsazeno 1,5 lékařského místa. V přepočtu na množství nemocničních oddělení v zemi tak podle odborářů zůstává v tamních nemocnicích volných dvanáct tisíc míst pro doktory. Podle průzkumu společnosti odpracuje v průměru každý německý lékař za týden 55 hodin, což je o 15 hodin více než je běžná pracovní doba.

Na problémy s přesčasy si kromě těch finančních stěžovali v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme i čeští lékaři. Těm ale nejvíce vadí špatné finanční podmínky, za nichž musí lékaři pracovat. Ty by se však po rozsáhlých jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) měly zlepšit.

Více čtěte:

  • Odborář křičel na naši redaktorku. Kvůli emailu, který sám rozeslal
  • Vláda přešla na taktiku odborů: Máte týden na stažení výpovědí
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

    Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

    9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

    POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…