Největší bolševici jsou teď největší kapitalisté, hájí se Štětina

16.02.2011 20:55

Senátor Jaromír Štětina se dlouhodobě snaží o rozpuštění či zrušení komunistické strany. To, že byl v minulosti jejím členem on sám, za nijak závadné nepovažuje. Stejně jako on totiž na "druhý břeh" totiž přestoupila i řada jiných politiků.

Největší bolševici jsou teď největší kapitalisté, hájí se Štětina

O případném zrušení Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) se vedou diskuze už celá léta. V současnosti má vláda na stole další z návrhů na zúčtování s touto stranou, a to z pera senátora Jaromíra Štětiny (nez.). Ten právě za vyšetření ústavnosti strany, a její případné zrušení, lobbuje.

A právě důvody, které jej k podání návrhu vedly, stejně jako jeho případná budoucnost, byly hlavními tématy, o nichž senátor Jaromír Štětina hovořil ve středečním Hydeparku České televize.

"Jde mi o to, aby nám nezávislý soud řekl, zda je existence KSČM slučitelná s Ústavou nebo ne," nastínil své konkrétní vize Štětina s tím, že jeho hlavním cílem není přímo zrušení či zákaz strany, ale především soudní debata o legálnosti její existence.

Komunisté se nebrání násilí, kritizuje Štětina

Za hlavní negativum komunistické politiky přitom Štětina považuje neodmítání násilí. "Komunisté se nebrání prosazovat své názory násilnými cestami, zatímco ČSSD za ně lobbuje demokraticky," popsal v České televizi senátor rozdíl mezi KSČM a další levicovou stranou v rámci českého politického spektra.

Štětina také dodal, že za jeden ze svých hlavních cílů považuje sjednocení všech nekomunistických sil.

Věřil jsem v reformy... marně, přiznal Štětina

Na přetřes v pořadu přišla ale kromě Štětinových snah zrušit KSČ také jeho komunistická minulost. "Tehdy jsem si myslel, že se ta strana dá reformovat, to byl omyl," řekl Štětina. Podobný názor jako on ale měla prý řada čelných českých politiků. Třeba i nedávno zesnulý Jiří Dienstbier.

Řadě lidí, kteří po sametové revoluci "prozřeli", tak podle něho nezbylo nic jiného, než přestoupit na pomyslný druhý břeh. "Největší někdejší bolševici jsou nyní největší kapitalisté," připustil v České televizi Štětina.

Před 40 lety jako dnes

Sám ale dodal, že jeho názor se od 60. let, kdy byl členem strany, v některých věcech nezměnil. "Mám stejný názor, který jsem měl během Pražského jara. Už tehdy jsem chtěl zrušit článek 4 československé ústavy, ten hovořil o monopolu komunistické strany. Myslím si stále totéž, myslel jsem si to i v době, kdy jsme byli pronásledováni StB," obhajoval se senátor.

Právě na osobu samotného Jaromíra Štětiny ale panují napříč politickým spektrem velmi rozdílné názory. Pro rozpor mezi jeho minulostí a současným jednáním jej nedávno kritizovala třeba komunistická poslankyně Kateřina Konečná.

Konečná: Sám Štětina z KSČ profitoval

"Pan Štětina je dnes jeden z největších antikomunistů, v minulosti  ale sám z KSČ profitoval," uvedla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz s tím, že právě Štětina patří k těm politikům, kteří po revoluci takzvaně "převlékli kabát".

K tématu:
Konečná: Vadí mi antikomunismus Štětiny. Přitom z KSČ profitoval

Podobný názor jako Konečná má ale i její spolustraník Pavel Kováčik. "Pan Štětina se podle mě čas od času snahou o zákaz KSČM pouze zviditelňuje, žádné jiné téma nemá," sráží senátorovu snahu komunista.

V rámci české politické scény ale tak jasno jako zástupci KSČM členové ostatních politických stran nemají. Ostřeji se v rámci případného zrušení strany nedávno vymezil třeba poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák.

Možnost KSČM zrušit už není, lituje Jandák

"To měli udělat už dávno ti před námi, když pro to byla ve společnosti ideální nálada. Místo toho ale ministerstvo vnitra v první polovině devadesátých let, tedy v tom nejvhodnějším období, schválilo stanovy i název KSČM. Proto si myslím, že dnes už nemáme možnost KSČM zrušit, neboť náš demokratický systém už ji jednou uznal jako demokratickou politickou stranu," vysvětlil ParlamentnímListům.cz jihočeský poslanec.

Více čtěte:

Hanba! Grebeníčka ve sněmovně vypískali za jeho řeči o třetím odboji 

Komunisty už zrušit nemůžeme. Je příliš pozdě, pění Jandák 

Co také řekl Jaromír Štětina:

O protestu lékařů a jejich platech: "17 tisíc hrubého není adekvátní plat pro lékaře ani pro nikoho jiného. Lékaři ale zvolili nešťastný způsob protestu."

O případné kariéře ministra:  "Jsem starý muž, bude mi 70 let, být ministrem, to je pro mladé rafany."

O sobě jako prezidentovi: "Prezidentem být nechci, protože bych asi nedokázal důstojně reprezentovat naši zemi." 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…