Renesance smlouvy s Vatikánem. Podle Duky má šanci

16.02.2011 21:32

O smlouvě s Vatikánem Česko hovoří už od roku 2003, dosud však k jejímu schválení nedošlo. Podle nového pražského arcibiskupa Dominika Duky však její existence není nereálná.

Renesance smlouvy s Vatikánem. Podle Duky má šanci

Česko by v budoucnosti po dlouhých letech nejasností mohlo uzavřít smlouvu s Vatikánem. Nová sněmovna i hlava české katolické církve nahrávají totiž možnosti, že se to v nejbližší době skutečně podaří.

Ne novinky, ale jen úpravy

Podle pražského arcibiskupa Dominika Duky je nyní pravděpodobnější, že se nebude psát nová smlouva, ale pouze se upraví původní text, který sněmovnou neprošel v roce 2003. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

K tématu: ČR zve na návštěvu papeže. Smlouvu s Vatikánem ale nemá

"V současné době se uvažuje o redakci původního textu, protože tam není potřeba dělat mnoho změn. Spíš je potřeba tento text, který je starý sedm let, aktualizovat. Věci se za tu dobu změnily, například nemáme povinnou vojenskou službu. Jsou tedy nutné jisté redakční úpravy," řekl serveru Duka.

Navrhovat bude kníže

Právě ten přitom může změnit celou situaci i vztahy s Vatikánem. Za přispění resortu zahraničí. "V současné době Ministerstvo zahraničních věci analyzuje možné kroky ve věci mezinárodní smlouvy s Vatikánem. Ministr zahraničních věcí Schwarzenberg chce vládě předložit materiál o návrhu dalšího postupu. Termín však zatím nebyl s ohledem k probíhajícím konzultacím v Česku stanoven," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Sám Duka hovoří optimisticky, je podle něj totiž reálné, že smlouva bude ratifikována ještě v tomto volebním období.

Smlouva s Vatikánem čeká na potvrzení už od roku 2003, kdy ji neschválila Poslanecká sněmovna. Někteří poslanci dohodu již tehdy odmítali s odůvodněním, že je pro český stát nevýhodná a dává katolické církvi výsadní postavení. Vatikán ale její schválení očekává.

Více čtěte:

Novým vůdcem českých katolíků je Duka 

Chci smíření se státem, zdůraznil Duka 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…