Koalice se sejde s ČSSD. Schůzka naznačí, jestli se prezident bude volit přímo

17.02.2011 8:05

Zástupci vládní koalice a opoziční ČSSD projednají dnes návrhy na přímou volbu prezidenta. Kromě způsobu volby, které si vynutí ústavní změny, budou politici jednat také o pravomocích hlavy státu.

Koalice se sejde s ČSSD. Schůzka naznačí, jestli se prezident bude volit přímo

Kabinet debatu na téma přímé volby hlavy státu nedávno přerušil s tím, že chce nalézt shodu s ČSSD. Právě s nimi by se mělo vyloučit, že přijetí zákona neskončí pod nějakou libovolnou záminkou ve sněmovně nebo v Senátu.

„Chceme probrat s vládní koalicí všechny aspekty změn ústavy, aby bylo zřejmé, jestliže budeme volit prezidenta přímo a my to podpoříme, jaké budou přesně jeho pravomoci, odpovědnost, imunita a jakým způsobem bude možné prezidenta odvolat, protože ve všech zemích, kde se volí prezident přímo, existuje i mechanismus jeho odvolání," řekl v této souvislosti pro Rádio Česko úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) je přesvědčen o tom, že již první schůzka z ČSSD nastíní, jestli je vůbec s opozicí možná nějaká dohoda.  

„Doufám, že se dohodneme. Já sám podporuji přímou volbu a musíme se bavit o tom, co všechno přímá volba přinese, jak změní postavení prezidenta v českém ústavním systému. My máme koaliční smlouvu, kde je napsáno, že přímá volba prezidenta je jedna z priorit vládní koalice, a já jako člen koaličního kabinetu budu dělat vše pro to, aby se koaliční smlouva naplnila," uvedl Pospíšil pro Český rozhlas. 

ČSSD i TOP 09 chtějí dvoukolový systém

Sobotka ale řekl, že ČSSD bude podporovat dvoukolovou volbu hlavy státu. „Občané už ji znají ze senátních voleb a je to systém, který je podle našeho názoru nejvíce reprezentativní, zejména pokud do druhého kola postupují kandidáti s největším počtem hlasů a mezi nimi se rozhodne," zdůvodnil Sobotka.

Podle ministra vnitra Radka Johna z Věcí veřejných by se jednání vlády a ČSSD mohlo uskutečnit ve formátu K12, tedy zástupců koalice a opozice v celkem 12 lidech. Koaliční předáci přitom dosud jednali jve známém formátu K9, kdy každou ze tří vládních stran reprezentují tři zástupci.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…