Fackovaný Dobeš tuší, kdo na něj donáší. Zhrzených je dost

17.02.2011 10:11

Hned dva deníky se strefují do ministra školství Josefa Dobeše (Věci veřejné). Zatímco minulé mediální útoky šly po Janě Machálkové, nové šéfce jeho kabinetu, tak ty nejnovější cílí přímo na ministra. Podle MF Dnes psal Dobeš za Machálkovou seminární práce, Právo pak uvádí, že na tendr elektronických srovnávacích zkoušek v 5. a 9. třídách základních škol ministr najal firmu, která nemá žádného zaměstnance a nelze na ni dohledat dokonce ani telefonní kontakt.

Fackovaný Dobeš tuší, kdo na něj donáší. Zhrzených je dost

Redakce ParlamentníchListů.cz se ministra Dobeše zeptala, zda se po přečtení dnešních novin necítí být cílem řízeného a koordinovaného mediálního útoku a mediální kampaně a zdali má podezření, kdo za takovou kampaní stojí a kdo předává informace z ministerstva školství do médií.

Frontální útok médií

„Když otevřete noviny, tak je hezké takhle vstoupit do nového dne. To je samozřejmě ironie. Člověk si musí z těchto věcí dělat trošičku legraci. To není jen dnešek, to je posledních deset dnů. Je to poměrně frontální útok, který mě utvrzuje v tom, že ta témata, která jsem otevřel a za kterými jdu, jsou velmi citlivá a že ta moje razance je správná," řekl ParlamentnímListům.cz ministr školství Josef Dobeš.

Ten se domnívá, že než zůstat v bahnitém rybníčku, kde se nic nepohne, a nic nedělat, tak je lepší plavat ve dravé řece. „Nemusím být každý den na hlavních stránkách novin, ale na druhou stranu je to lepší, než kdyby se říkalo ´ten Dobeš na tom ministerstvu nic nedělá´. Budu muset ty dravé vody přeplavat. Ale já věřím, že řadě lidí si řekne, hele, ten Dobeš tam něco dělá, někomu šlápnul na kuří oko a tohle je reakce těch lidí, na které si Dobeš posvítil´," myslí si Dobeš. 

Byrokraté celého ministerstva spojte se proti Dobešovi

„Vezměme to přes sport, od Sazky počínaje přes státní maturity, srovnávací zkoušky a omezení soukromých firem, které na tom parazitují. Můžu vzpomenout sexuální výchovu a útoky s tím na mě spojené. Nebo byrokracii na ministerstvu a pana exministra Lišku, který je nyní s paní Kuchtovou velmi aktivní, a jejich enviromentální vzdělání za miliardu, stamiliony, které já kritizuji a kterému uzavírám kohoutky, aby nám ty peníze neutíkaly. Takže těch možností je hodně," dodal Dobeš na dotaz, kde vidí potenciální původce útoků.

Nejvíc ale ministr cítí, že nevoli způsobil v oblasti boje s byrokracií, kdy se mu podařilo výrazné omezení počtu úředníků na ministerstvu. „Zejména slovy zelených Akční plán, jak omezit organizace přímo řízené, těch 17 ´ministerstev´. Jestliže prvního dubna slučujeme tři a na podzim slučujeme další tři, tak já v tomhle vidím bití na poplach a snahu byrokratů označit ministra za nekompetentního, protože kroky, které podnikám, jsou velkým omezením a ohrožením byrokracie a ohrožením pro úniky státních peněz," míní ministr Dobeš.

Bohdalová z ČSSD se k útoku na ministra přidává 

Podle stínové ministryně školství za ČSSD Vlasty Bohdalové ale o žádnou mstu byrokratů nejde. „Nemyslím si, že by za tím byly útoky od lidí, které Dobeš v minulých dnech propustil," řekla Bohdalová ParlamentnímListům.cz. „Skrývá se za tím neprofesionální práce samotného ministra, jeho podřízených, kteří se také chovají neprofesionálně," je přesvědčena Bohdalová.

O co ale jde. MF Dnes (MfD) ve čtvrtek napsala, že Dobeš pomáhal své podřízené, šéfce kabinetu Janě Machálkové, s vypracováním seminární práce na vysoké škole. Z dokumentů, které má MfD k dispozici, pak prý vyplývá, že seminární práci psal údajně sám ministr. Machálková ji pak prý opatřila jen náležitými grafickými údaji a předala svému vyučujícímu.

Machálková zachránila státní finance

Machálkové je přitom vyčítáno, že přesto, že nesplňuje požadované vzdělání, tak byla jmenována novou šéfkou kabinetu Dobeše a v prosinci byla odměněná platem přes sto tisíc korun. Sama to zdůvodňuje tím, že zjistila, že někteří lidé měli v resortu úvazky navíc, což nahlásila a také odkryla údajně zákulisí podle ní podivných výběrových řízení. Podle informací ParlamentníchListů.cz na ministerstvu zůstalo po Straně zelených mnoho kostlivců ve skříni. 

„Seškrtat počet úředníků, zarazit řadu zakázek, které nemají důvod, generuje mnoho nepřátel nejen mezi přeživšími zelenými zakuklenci na MŠMT, ale i mezi spolupracovníky, kteří nechtějí sdílet Dobešovo manažerské tempo, které jasně říká: ´dokud neuděláme pořádek, tak na úřadu bydlíme a potíme krev´," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr dopravy Vít Bárta z, který na svém úřadu také výrazně škrtá a šetří.  

„Práci jsem psala sama a bez pomoci. Nařčení, že mi někdo s prací pomáhal, se mě velmi dotýká," tvrdí však k novým podezřením Machálková. „Tohle jsou útoky, které jen mají odvést pozornost a zdržovat mne v klíčovém úkolu, což je příprava státních maturit," reagoval pro deník pak sám Dobeš.

Digitální stopy

„Hodnocení této konkrétní práce si už nepamatuji. Na tu práci se znovu podívám, samotného mě to zajímá, to by byl samozřejmě problém," reagoval na vypracování seminární práce vedoucí katedry sociální a masové komunikace na soukromé škole UJAK Radek Mezulánik.

„Digitální stopy dokumentu, z nějž Jana Machálková při ´psaní´ seminárky vycházela, nesou ale jasné stopy. Jako autor je uveden: Josef Dobeš," napsal pak k tomu MfD. A vysvětluje to tím, že Dobeš psal práci na počítači, který měl doma zapůjčený od firmy spolupracující s bezpečnostní agenturou ABL, kde ministr školství před svým vstupem do vlády pracoval.

Fotky za 70 tisíc

Dobeš se podle druhého článku v MfD nechal nafotit na propagační fotografie pro resort, které za 70 tisíc nafotil přední český fotograf Ondřej Pýcha. Ten ale spolupracuje s celebritami jako je Lucie Bílá nebo Karel Gott. „Nejde spíš o jeho osobní kampaň coby politika Věcí veřejných hrazenou z veřejných peněz?" táže se pak deník.

Podle tiskové mluvčí resortu Lucie Kubovičové šlo ale o 600 snímků a honorář za dva dny práce. „Kromě ministra Dobeše fotil Pýcha i jeho náměstky," vysvětluje dále mluvčí.

„S focením je kromě finanční sumy ještě jeden problém. Ondřej Pýcha je též autorem známého předvolebního ´sexy kalendáře´ , kde pózovaly političky Věcí veřejných. Nabízí se podezření, že Pýchova nynější ministerská zakázka je jakousi nepřímou odměnou za práci v předvolební kampani," dodala MfD.  

Firma bez telefonu připravuje srovnávací zkoušky

A jak jde po Dobešovi Právo? Zmiňuje, že třebaže má ministerstvo školství 17 vlastních organizací, které přímo řídí, specializované sekce a stovky zaměstnanců včetně desítek právníků, vyhlásil Dobeš tendr na odbornou pomoc s vedením projektu.

Zakázku v hodnotě 1,5 miliónu vyhrála pak společnost kWare. Velký tendr na dodavatele testů bude vypsán v březnu. Jenže je tu velký problém. „Firma kWare, jež teď bude Dobešovi s přípravou projektu místo úředníků radit, přitom nemá žádného zaměstnance, nelze na ni dohledat dokonce telefonní kontakt, rovněž sídlo společnosti budí rozpaky. Podle ministerstva školství si najala tým externistů," uvedlo Právo.

„Já si nemyslím, že to všechno je útok a ještě navíc nepodložený, na Dobeše. Vždyť ruší zcela nesmyslně na ministerstvu odbory, které například mají za úkol čerpat peníze z Evropských fondů. A do resortu si naopak dosazuje své lidi, kteří pak šéfují vrchním kabinetům, což je i příklad slečny Machálkové," rýpla si do Dobeše socialistka Bohdalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…