Koalice a ČSSD o přímé volbě prezidenta: Příště dořešíme podrobnosti

17.02.2011 11:48

Zástupci vládní koalice s opoziční ČSSD se společně dohodli na tom, že se budou zabývat dvěma způsoby přímé volby hlavy státu. A to modelem, který navrhuje vláda, což je tzv. senátní způsob volby, kde jde o jednokolovou nebo dvoukolovou volbu, a takzvaným australským modelem. Ten navrhují Věci veřejné. Zde by voliči své kandidáty seřazovali podle preferencí a zvítězil by ten, kdo by získal většinu preferencí. Na příští schůze 2. března si prý řeknou zástupci stran další podrobnosti.

Koalice a ČSSD o přímé volbě prezidenta: Příště dořešíme podrobnosti

"Dnes proběhla první schůzka, debata trvala dvě hodiny a byla věcná. Stanovili jsme si mantinely, " zmínil k dnešní schůzce koalice s ČSSD ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil úODS).  Zástupci stran podle něj celou záležitost kolem volby předali legislativní radě vlády a dalším právním expertům, kteří nyní budou ke způsobům volby hledat legislativní klíč.

Podle Pospíšila ale schůzka pomohla zúžit sporné body na tři témata. Shoda panuje na odvolatelnosti prezidenta a zástupci tří stran se budou bavit i o omezení pravomocí hlavy státu. 

Návrhem na přímou volbu prezidenta se již zabývala vláda před 14 dny. Návrh dostali ministři na stůl od ministerstva spravedlnosti. Byli to tři varianty - jednu jednokolovou a dvě dvoukolové volby. Legislativní rada vlády doporučila přijmout volbu ve dvou kolech srovnatelnou s principem výběru senátorů. Nakonec vláda ale normu stáhla s tím, že se zástupci stran sejdou u kulatého stolu a to proto, aby se nalezla shoda s ČSSD. Právě s nimi by se mělo vyloučit, že přijetí zákona neskončí pod nějakou libovolnou záminkou při schvalování ve sněmovně nebo v Senátu.

Sociální demokraté ale nejsou proti zákonu jako takovému. Požadují však, aby změny ve volebním systému doprovázely ústavní změny v postavení a pravomocích prezidenta. ČSSD by však ráda  podporovala dvoukolovou volbu hlavy státu.

ČSSD ustoupila od možnosti odvolatelnosti referendem

Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) k tomu dnes řekl, že strana již nebude trvat na změně pravomocí prezidenta, o nichž poslanci z ČSSD hovořili v minulosti. Má jít jen o určitý výčet změn, které by se měly týkat jmenování členů bankovní rady, funkcionářů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu, omezení imunity a udělování milostí. Jde o ujasnění, zda prezident bude k tomu potřebovat souhlas například premiéra či ministra.

Od možnosti všelidové hlasování o odvolatelnosti ale ČSSD ustoupila. "Pro nás je důležité, aby v ústavě byla zakotvena odvolatelnost a aby všechny další věci byly řešeny ústavou," uvedl Tejc. Právě jeho strana se již začátkem února sešla s Věcmi veřejnými a shodla se na tom, že je třeba zorganizovat širší diskuzi.  

"My navrhujeme australský model, tedy jednokolový způsob volby, jak navrhovala ODS," uvedla za Věci veřejné (VV) dnes poslankyně Karolína Peake. Podle ní by byly VV rády, kdyby se dodržel návrh vlády a nezasahovalo se do pravomocí prezidenta. "Abychom se mohli posunout u přímé volby dál," vysvětlila.   

Zástupci ODS, TOP 09, VV a ČSSD se ale možná shodnou na tom, že kvůli porušení ústavy, či kvůli spáchání závažného trestného činu bude parlament moci zahájit proces odvolání hlavy státu, o kterém by rozhodoval Ústavní soud

ODS, TOP 09 a VV mají přímou volbu v koaliční smlouvě  

Přímá volba hlavy státu je zakotvena v koaliční smlouvě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Zatím se počítá s realizací přímé volby prezidenta v roce 2013. A kdo by rád v postu vystřídal Václava Klause? Například bývalý předseda vlády Jan Fischer. Ten to jako prvnímu médiu potvrdil právě ParlamentnímListům.cz. "Ano, uvažoval bych o tom," řekl.

O Fischerově kandidatuře:

O čem Fischer ale pochybuje, je politická moc. "O přímé volbě prezidenta se totiž pořád mluví, ale ještě nikdy parlamentem neprošla. Politici se k té variantě hlásili několikrát, ale nikdy se z různých důvodů nepodařilo najít potřebnou většinu ani vůli se na tomto způsobu volby dohodnout. Teď je potřeba počkat, jak se situace vyvine, ještě máme hodně času před sebou," uvedl později Fischer v rozhovoru pro jiné médium.

SLEDUJEME téma Přímá volba prezidenta

Po nejvyšší státní funkci také pošilhává expremiér a předseda ČSSD a expředseda Strany práv občanů Miloš Zeman. Ani on ale nevěří, že k tomu dojde. "Kapři si rybník nevypustí," poznamenal pro server Týden.cz.

Zájem kandidovat už projevili i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, ekonom Jan Švejnar a šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Nevyloučila to ani předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Současná pravidla volby prezidenta

Navrhovat kandidáta na prezidenta může nejméně deset poslanců nebo deset senátorů. Prezidentem republiky je zvolen kandidát, který na společné schůzi obou komor parlamentu získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů.

Nezíská-li žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců a všech senátorů, koná se do čtrnácti dnů druhé kolo volby. V tom je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů.


V případném třetím kole je zvolen ten z kandidátů druhého kola, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů dohromady. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby. Společné schůzi zákonodárců podle ústavy předsedá šéf Poslanecké sněmovny.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …