Kalousek k ProMoPro: Šlo o standardní odhalení nestandardní zlodějny

17.02.2011 13:28

Miroslav Kalousek v kauze ProMoPro zbavil mlčenlivosti ředitele finančně-analytického útvaru Milana Cícera. A ten promluvil. Fakta, která vyšla najevo, tak dávají konečný efekt skládačce celého propleteného případu. Veřejnost s detaily ministr financí seznámil rád, protože je hrdý na to, že se podařilo zjistit, kam peníze unikaly. A zajistit je tak, aby se vrátili zpět do České republiky a daňovým poplatníkům.

Kalousek k ProMoPro: Šlo o standardní odhalení nestandardní zlodějny

Dlouho očekávaná bomba ohledně podivných zakázek firmy ProMoPro dnes vybouchla. Roznětku zapálil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Čtěte také:
Firma Promopro se brání nařčením a podává trestní oznámení .
.. 

"Je ve veřejném zájmu, aby se lidé s tím to případem seznámili. Proto jsem nechal zbavit mlčenlivosti ředitele finančně analytického odboru Milana Cíceru. Byl bych rád, kdyby tím veřejnost pochopila, že v této kauze nejde o žádnou účelovou diskriminaci, ani politické šarvátky. Je to jen odhalení naprosto nestandardní zlodějny," řekl Kalousek.

Prověřovaly se stovky informací

Útvar dostal přitom oznámení o podivných obchodech firmy ProMoPro v letech 2005-2007 převážně v oblasti stavebních zakázek, vloni 26. října. V jeho kompetenci je prověřování a kontrolní činnost v oblastech, kde může vznikat podezření z praní špinavých peněz. Vyjma toho významného oznámení, prověřoval v posledních dvou letech 1888 podezřelých událostí a transakcí.

K tématu:
Kalousek zítra zveřejní nové informace ke "kauze Vondra"
Vondra? Toho znám. Ale jen od vidění, přiznal šéf ProMoPra ...

"Museli jsme prověřit stovky informací. Ukázalo se, že v roce 2009 odešlo z Úřadu vlády na účty firmy ProMoPro 525 milionů korun. Ukázalo se také, že 45 milionů bylo převedeno na soukromé účty manželů Veselých, dalších 378 milionů pak skončilo na dalších účtech firmy NVDC. Zjistili jsme také, že Libor Veverka je nepochybně propojen s jednatelem firmy ProMoPro panem veselým, protože má i dispoziční právo nakládat s účtem této firmy. Na základě všech detailních skutečností jsme mohli 19. ledna podat trestní oznámení na policii," uvedl Milan Cícer.

Zahraniční účty jsou zablokované

Důležitým momentem se stal fakt, že zahraniční finančně-analytické útvary vyhledaly a zjistily, kam a do jakých zemí finanční prostředky z nezákonných aktivit odcházely a byly je schopny hlavně v rakouských bankách nechat zablokovat.

"Peníze jsou v Rakousku nyní zajištěné. Věřím, že se podaří je brzy daňovému poplatníkovi vrátit zpět k nám," řekl ministr financí Kalousek. S tím, že je s výsledkem vyšetřování spokojen, se netajil.

Dáváme světu vědět, že nejsme banánová republika

"Je na místě poděkovat celému finančně-analytickému útvaru. Je to nevelká sestava nepříliš skvěle placených lidí. A přesto zvyšují České republice prestiž tím, že podobné věci odkrývají. Zbavují nás tím pověsti banánové republiky. Oni práci prostě musí konat a nikoli vést jen zbytečné řeči.  rád je odměním v možnostech, které mně současný rozpočet umožní," shrnul Kalousek.

Dodal, že by byl velmi rád, kdyby zmizely veškeré spekulace o tomto útvaru, které by ho dehonestovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …