Podpis memoranda s Hegerem: Odbory vyzvou k stažení výpovědí již dnes

17.02.2011 13:49

Téměř do náručí si padli šéf Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel a ministr zdravotnictví Leoš Heger, když podepisovali memorandum o změnách, které si lékaři vymohli v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme. Doktoři na základě této písemné dohody dostanou peníze a z nemocnic tak neodejdou. „K návratu lékařů vyzvu už dnes,“ poznamenal Engel.

Podpis memoranda s Hegerem: Odbory vyzvou k stažení výpovědí již dnes

Česká televize podepisování memoranda přenášela přímým přenosem, takže byl znát patos přítomný z obou stran.

„Obě strany ustoupily a pro nás to znamená, že se vrátíme zpět do období klidu a míru," podotkl těsně po svém podpisu mírumilovně Heger.

„Byli bychom rádi, aby ten smír trval co nejdéle, a ty závazky, které udělalo ministerstvo zdravotnictví vůči lékařům a ostatním pracovníkům, byly významné," sdělil dále Heger s tím, že se bude nyní těšit na dobru spolupráci s Lékařským odborovým klubem.

„Byl bych rád, aby co nejvíce lékařů bylo nemocnicemi bráno zpět," ukončil nakonec Heger svůj kratičký proslov s nadějí, že ukončení akce lékaři přijmou a že "se nebudou odehrávat žádná personální dramata".

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel sdělil, že si moc přál, aby odbory mohly vydat tu nejlepší zprávu pro naše občany. "Tedy že nejsme těmi, za něž nás média považovala. Převládl pocit odpovědnosti a chtěl bych poděkovat ministrovi za jednání," zmínil k novinářům.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Přitom oba tábory si nemohly v posledních napjatých týdnech přijít na jméno - kvůli exodu lékařů se scházela Bezpečnostní rada státu a krajů a vypadalo to, že v nemocnicích budou dokonce zasahovat vojáci a své stany rozprostře i polní nemocnice.

Podepsali čtyři paré memoranda

Engel a Heger podepsali čtyři paré dokumentu. „Jedno paré dostane pan premiér," podotkl Heger. „A jedno paré si nechám já," dodal Engel s úsměvem. Ministr přirovnal podepisování k signování smlouvy o odzbrojení.

Zdůraznil, že k návratu lékařů do „mateřských nemocnic" vyzve již dnes. Nebude prý čekat na třídenní lhůtu.

Dojde k navýšení lékařských platů o pět až osm tisíc korun

Co memorandum garantuje? V letošním roce tak dojde k navýšení lékařských platů o pět až osm tisíc korun, v roce 2012 dojde k dalšímu nárůstu o 10 procent a o rok pozděni bude naplněn odborářský požadavek na platy doktorů ve výši 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v ČR.

Finance se budou do jednotlivých zdravotnických zařízení rozdělovat podle počtu lékařů a konkrétní výši mezd stanoví speciální platová tabulka. Ta se bude vztahovat i na lékaře záchranné služby a jejich kolegy v léčebnách dlouhodobě nemocných. Stejného navýšení se mají dočkat i lékaři v akciovkách a soukromých nemocnicích či LDN, kde tarify nejsou - zdravotní pojišťovny pošlou pro každého lékaře peníze i jim.

Memorandum schválili ve středu předsedové odborů z regionů. Premiér Petr Nečas (ODS) pak podpisem usnesení vlády dá lékařům požadovanou garanci. Plnění dohody v krajských nemocnicích budou garantovat kraje. Ze státního rozpočtu vláda peníze nepřidá, na zvýšení platů je podle Hegera možné si vydělat jen reformou.

Související:

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…