Grebeníček jako kolovrátek: Schwarzenberg kryje válečné zločiny

19.02.2011 21:48

Miroslav Grebeníček (KSČM) obvinil ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, že spolu s vládou napomáhá válečným zločinům, vraždám a teroru proti civilistům. Prý se toho dopouští vojáci NATO a jejich spojenci.

Grebeníček jako kolovrátek: Schwarzenberg kryje válečné zločiny

Bývalý šéf komunistů a poslanec KSČM Miroslav Grebeníček znovu v písemné interpelaci obvinil ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, že spolu se zbytkem vlády a koaličními poslanci napomáhá opakování válečných zločinů, vražd a teroru proti civilistům. Zprávu přinesla ČTK.

Mají se toho dopouštět vojáci NATO a jejich spojenci. S podobnou interpelací se Grebeníček obrátil na Schwarzenberga už loni na podzim. Ministr zahraničí tehdy jeho kritiku stejně jako nyní odmítl.

Psali jsme:
Hanba! Grebeníčka ve sněmovně vypískali za jeho řeči o třetím odboji 
Komunisty nezakážete. Na násilí jsou tlustí a řeči nestačí, tvrdí právník

Češi pomáhají USA a narkoklanu Karzáího

Grebeníček dále tvrdí, že Schwarzenberg obhajuje vysílání českých vojáků do útočných bojových akcí. Jejich cílem je podle něj "zabíjet a pomáhat zabíjet nikoli v sebeobraně osoby, které Spojené státy a narkoklan jejich chráněnce Hamída Karzáího označují za své nepřátele v afghánské mezikmenové a klanové válce".

"Co Vás osobně vede k tomu, abyste k válečným zločinům Spojených států, členských zemí NATO a dalších údajných spojenců mlčel a abyste je svou pasivitou podporoval a kryl?" táže se Grebeníček.

"Ohrazuji se proti tomu, že kryji válečné zločiny spáchané spojenci v Afghánistánu," odpověděl mu ministr Schwarzenberg. Dodal, že vláda přeci neřídí bojové operace ani nedává pokyny k zabíjení cizích státních příslušníků na území Afghánistánu.

Čeští vojáci působí v oblastech ozbrojeného konfliktu, kde se uplatňují pravidla mezinárodního humanitárního práva, která umožňují vést bojové operace proti osobám přímo se účastnícím nepřátelských akcí, uvedl ministr. Podotkl, že tato pravidla zároveň zakazují vést přímé útoky proti civilnímu obyvatelstvu a takovéto chování je v ČR trestným činem.

Věcná reakce Schwarzenberga

"Jsem si vědom, že z povahy věci Vás o představách vládní zahraniční politiky zřejmě nepřesvědčím, nicméně jsem se snažil věcně reagovat na Vaši interpelaci," uzavřel Schwarzenberg svoji odpověď.

Tiskový odbor ministerstva obrany už loni na podzim v souvislosti s předchozí Grebebníčkovou interpelací uvedl, že čeští vojáci působí v Afghánistánu v rámci koaličních sil ISAF na základě mandátu vymezeného příslušnými rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Tento mandát zmocňuje síly ISAF pomáhat afghánským orgánům při zajišťování bezpečnosti.

Grebeníček zase perlí

Grebeníček získal pozornost médií naposledy kvůli svému vystoupení na únorové schůzi sněmovny. Při projednávání návrhu zákona o protikomunistickém odboji prohlásil, že tento návrh je "politickou adorací teroristických aktů minulosti" a aktéři třetího odboje "často byli dobrodruzi na hranici dospělosti".

Koaliční poslanci na protest proti jeho vystoupení, které označovali za demagogické a účelové, opustili jednací sál.

Související:

Semelová, odejdi ze sněmovny, volají zastupitelé TOP 09 

Zastánce Grebeníček: Útoky na Semelovou jsou nápady chorých mozků 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…