Voleman školil Moravce. Kalousek Volemana i s Filipem

20.02.2011 22:55

Ačkoli slušní lidé v neděli v poledne obědvají, v Otázkách Václava Moravce se přece diskutovalo. Do křesla hosta usedl ministr financí Miroslav Kalousek. Telemostem k němu připojili Miloše Volemana. A diskuse o osudu memoranda mezi vládou a odbory mohla začít.

Voleman školil Moravce. Kalousek Volemana i s Filipem

Právě Voleman vyzval lékaře, aby své výpovědi ještě nestahovali - kvůli šéfovi Lékařského odborového svazu Martinu Engelovi. Toho totiž zpátky do práce nechtějí přijmout a Voleman chce být solidární. Ani on mimochodem nemá své místo jisté, oba odboráři totiž pracují ve stejné nemocnici - Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze. A jejím ředitelem je Marek Zeman, člen pražské ODS, jak odboráři rádi zdůrazňují.

"Z pozice vlády v tom nevidím novou situaci," řekl v pořadu ministr Kalousek. "Já i pan ministr Heger jsme zvyklí držet slovo, takže ho budeme držet i nadále." Spory ohledně toho, že někoho nepřijmou zpátky, jsou podle Kalouska zbytečné. "Oni nestávkovali, kdyby stávkovali, tak není o čem mluvit, oni ale podali výpověď - to je o ničem jiném," podotkl.

OBRAZEM Kalousek v maskérně

"Vysvětlete nám to," vyzval Moravec Kalouska. "Jsme sice neslušní, protože diskutujeme místo oběda, ale buďte přesný." Tím narážel na výrok premiéra Petra Nečase z minulého týdne, kdy nechtěl na tiskové konferenci reagovat na něco, co padlo v minulých Otázkách Václava Moravce, protože je neviděl - jelikož slušní lidé podle něj v neděli v poledne obědvají s rodinou.

Více: Slušní lidé v neděli obědvají, nedívají se na Moravce, zlobil se Nečas

Podat výpověď má podle Kalouska své výhody - vymohli si dohodu, ale má to i svá rizika. "Vláda je připravena dohodu do písmene dodržet, ale to předpokládá stažení výpovědí, takže kdyby to neudělali, pak je dohoda jednostranně porušená," vysvětlil Kalousek.

Není to lobbování za vlastní funkce?

Moderátor se obrátil na odboráře Volemana s otázkou, zda nejde ve výzvě o nestahování výpovědí spíš jen o "koryta", vzhledem k tomu, že memorandum nezaručuje návrat všech lékařů do svých původních funkcí.

"To rozhodně ne," reagoval. "Každý lékař, který podal výpověď, podepsal i dohodu o solidaritě. Takže jsme to museli udělat, vyzvat je, to není porušení memoranda." Odbory navíc v memorandu podepsali, že lékaře vyzvou ke stažení výpovědí, nikoli že je lékaři opravdu stáhnou.

"Jsem přesvědčen, že nějaký politický zásah do FN Královské Vinohrady je na místě," souhlasil s odborářem šéf komunistů Vojtěch Filip. "Myslím si, že ředitel nemocnice si jen udělal blázny z ministra Hegera."

"Pánové, ministr ale nemůže řediteli nemocnice nic nařizovat," poučil oba Kalousek. "V memorandu je, že jim doporučí vzít všechny lékaře zpět. Ale přikázat jim to nemůže. Navíc mnoho nemocnic optimalizovalo provoz a nasmlouvalo si jiné lékaře. Tak to běžně chodí."

O nedělních OVM:

Pane Moravče, zbavili se Engela, bouchněme šampáňo

Zloděj označuje za zloděje zloděje. Diváci se těší na Moravce

Sledujeme téma: Exodus lékařů

Monitorujeme pořady Václava Moravce

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…