Stáhněte výpovědi, vyzval Engel. Doufá, že ho jeho revoluce nesežere

21.02.2011 5:09

AKTUALIZOVÁNO Je to paradox. Nejhlasitěji křičel, nejtvrději se bil za zájmy lékařů. Zajistil jim zvýšení platů i návrat do práce. Sám se ale nejspíš nebude mít kam vrátit. Jak se říká, revoluce požírá své děti - šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel však v pořadu České televize 168 hodin vyjádřil naději, že on sežrán nebude. Navzdory svým osobním zájmům pak v pondělí dopoledne vyzval všechy lékaře, aby výpovědi stáhli.

Stáhněte výpovědi, vyzval Engel. Doufá, že ho jeho revoluce nesežere

Tvrdohlavý, neústupný. S Engelem se prý jednalo opravdu těžce. "On je člověk razantní, jednoznačně si trvá na svých stanoviscích, je tvrdým hráčem ve vyjednávání," přiznal reportérům pořadu 168 hodin ministr zdravotnictví Leoš Heger.

V pondělí ráno pak Martin Engel podle ČT vyzval všechny lékaře k definitivnímu ukončení akce Děkujeme, odcházíme a stažení výpovědí. "Vyzývám všechny lékaře, aby ukončili protest a neprodleně odvolali své výpovědi bez vazby na moje přijetí zpět na radiodiagnostickou kliniku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady," uvedl odborový předák. 

Aktuální vývoj:
Engel vyzývá lékaře ke stažení výpovědí
Praha: Pondělí rozhodne o spuštění krizového plánu ve zdravotnictví

Engel prý nebyl vždy vůdcovským typem, ale když jím je, jde mu to. "Znal jsem ho už dávno, ale tehdy na mě nepůsobil jako rozený vůdce," zavzpomínal stínový ministr zdravotnictví a Engelův někdejší předchůdce v čele LOK David Rath. "Ale je vidět, že každý voják nese ve své torbičce maršálskou hůl."

To by měl někdo vyzkoumat, proč je to tu samý radiolog

Mezi poslanci má Engel samozřejmě i "nepřátele". Marek Šnajdr z ODS se k nim určitě počítá. S výzvou Děkujeme, odcházíme nesouhlasil od začátku a opakovaně ji kritizoval. "Šlo o brutální uspokojení mzdových požadavků jedné skupiny na úkor všech ostatních," poznamenal.

Ministr Heger už ale na jednání vzpomíná s úlevou. "Myslím, že začíná převládat názor, že to dopadlo dobře." Nikdy dřív se prý nezamýšlel nad tím, co má s Engelem společného. Je to ale zřejmé - oba muži jsou původně radiologové. "Střet dvou radiologů, to je úsměvné," přiznal Engel. "To je na sociologické úvaze, proč je ve zdravotnictví na organizačních postech tolik anesteziologů a rentgenologů," přidal se Heger.

Rath v tom má ovšem jisto - společná specializace jim pomáhá vyjednávat. "Radiolog, když vidí toho člověka rozřezaného na pruhy, tak vidí, že jsou uvnitř všichni stejní. Tak proč se nedohodnout?"

Doufám, že mě revoluce nesežere

Engel tvrdí, že pro něj byl 1. březen nejzazším termínem. Opravdu odejít prý nechtěl. "Nebylo by úplně ideální, kdyby naši cestu k lepším penězům lemovaly nějaké nešťastné okolnosti," přiznal. Proto prý výzvu ukončil. Jeho kritici dodávají: ukončil ji přesně v době, kdy dostal, co chtěl.

Možná ale tak úplně to, co chtěl nedostane. Jeho domovská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ho totiž odmítá vzít zpátky. Ředitel Marek Zeman tvrdí, že už na jeho místo přijal náhradu. Ozývá se ale kritika, že je to tajný pokyn ODS, ke které Zeman patří. Strana se ústy svého pražského předsedy brání, prý je to hloupost.

"Já pořád doufám, že se to nějak vysvětlí," pokrčil Engel rameny. "Jak se říká, že revoluce žere své děti, tak doufám, že nebudu tím příkladem já."

Čtěte:

Bulvár se vysmál Engelovi. Šéfvyděrač má, co chtěl. Rath se obává

Drama pokračuje: Z Engela je mučedník. A co ostatní?

Sledujeme téma: Exodus lékařů

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…