Kubek: Prohlášení představitelů ODS jsou podezřelá

21.02.2011 14:22

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek tvrdí, že prohlášení představitelů ODS k akci Děkujeme odcházíme, a potažmo k tomu, že nechce ředitel Vinohradské nemocnice vzít zpět do práce předsedu Českého lékařského klubu Martina Engela, vyvolávají podezření.

Kubek: Prohlášení představitelů ODS jsou podezřelá

Akce Děkujeme, odcházíme ale podle Kubka končí. Prý šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel, který dnes vyzval všechny lékaře, aby své výpovědi stáhli, je pozitivní a ukazuje podle něj vůli Engela, aby celá akce už probíhala bez zjevných problémů.

„My nemůžeme garantovat, že všichni lékaři ty výpovědi stáhnout, i když jsme jim to doporučili," řekl k tomu Kubek v rozhovoru pro Českou televizi.

„Prohlášení činovníků ODS ale vyvolávají podezření, neboť jsme se dohodli, že podle memoranda se všichni lékaři vrátí na pracovní místo," zmínil dále šéf komory.

ODS -  a to zejména pražská - v čele s Borisem Šťastným totiž po celou dobu akci lékařů  s výpověďmi velmi kritizovala, podle Štastného dokonce šlo o vydírání a vyděračům by se podle jeho slov nemělo ustupovat. Pražský magistrát, který vede ODS a ČSSD, dokonce na dnešek svolal krizový štáb, aby podle slov Šťastného byla Praha připravena na to, pokud lékaři s výpověďmi budou otálet.  "Šlo o rozhodnutí kvůli zdraví občanů," připomněl dnes Šťastný na brífinku radnice k situaci v pražském zdravotnictví.

Vývoj situace v Uherském Hradišti nemůže prý předvídat

Kubek ale neví, jak se zachovají lékaři v Uherském Hradišti. "Za chod nemocnice odpovídá sice ředitel, ale měl by z toho vyvodit důsledky zřizovatel," uvedl k tomu Kubek.

Aktuální vývoj:
Engel vyzývá lékaře ke stažení výpovědí
Praha: Pondělí rozhodne o spuštění krizového plánu ve zdravotnictví

„Lékařské odbory budou velmi bedlivě sledovat dodržování zákoníku práce  a to i v Uherském Hradišti. Zřizovatel by tam měl vyvodit odpovědnost a my budeme dbát na to, aby tam byly dodržovány zákony," dodal Kubek.

Nemocnice v Uherském Hradišti se totiž rozhodla akceptovat všechny výpovědi lékařů, které obdržela, a ukončila s nimi pracovní poměr. Nikoho z nich, kteří se účastnili akce Děkujeme, odcházíme, tak nebude brát zpět.

Lékaři podáním výpovědi jasně signalizovali vůli odejít. To bylo vzato na vědomí. Nicméně jim byl nabídnut korektní odchod s tím, že by opětovné obnovení a navázání další spolupráce probíhalo standardní cestou, tedy podáním žádosti o přijetí do pracovního poměru. Ze strany lékařů jsme nezaznamenali žádný signál, že by této nabídky chtěli využít," uvedl ředitel nemocnice Antonín Karásek v minulých dnech.

Rozhodl se tak již 10. února a dodnes své rozhodnutí nezměnil a to ani přesto, že lékařské odbory se s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem dohodly a podepsaly minulý týden memorandum o stáhnutí výpovědí a úpravě platových tabulek. Karásek trvá na tom, že ti lékaři, kteří opravdu stojí o práci v nemocnici, se ale mohou pokoušet o místo na základě vyběrových řízení. Pokud uspějí, pak mohou do zařízení nastoupit, ale již jen jako noví zaměstnanci.

V Uherském Hradišti podalo výpověď celkem 45 lékařů, celkově jich v nemocnici pracuje 172. Podle ředitele bude za odcházející doktory zajištěna adekvátní náhrada.

Čtěte:

Sledujeme téma: Exodus lékařů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…