Obavy z Kalouska: Vytváří si vlastní zpravodajskou službu?

21.02.2011 18:21

Je to prý malá zpravodajská služba. A řídí ji jen ministerstvo financí. Svou sílu ukázal Finančně analytický útvar (FAÚ) nedávno, když šéf resortu Miroslav Kalousek (TOP 09) dokázal přesně určit zahraniční penězovody v souvislosti s kauzou ProMoPro. Ta úzce souvisí s ministrem obrany Alexandrem Vondrou (ODS).

Obavy z Kalouska: Vytváří si vlastní zpravodajskou službu?

Postavení FAÚ je poměrně zvláštní. Jeho expertům by mohli policisté z hospodářské kriminálky i specialisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) závidět. Především objem informací, které musí banky analytikům FAÚ předávat, pojmou-li podezření, že se na některém z účtů děje cosi divného. Na druhou stranu je útvar pouze jednou ze sekcí Kalouskova ministerstva. Podává přitom sám trestní oznámení, a jeho práci označují experti za perfektní. Například kauza firmy ProMoPro byla označena za nesmírně precizně zpracovanou, s tak kvalitní prací se prý na státním zastupitelství ještě nesetkali.


Posilování útvaru je prý nebezpečné

Práce, a především postavení FAÚ, ale mnohde tolik nadšení nevzbuzují. Zvláště poté, co se nejmenovaný vysoce postavený policista pro MF Dnes vyjádřil v tom duchu, že by FAÚ klidně dokázal zcela nahradit protikorupční policisty a dosahoval by podstatně lepších výsledků.

"Je naprosto logické, že ÚOKFK dnes nemá dostatek odborníků. A ministr Kalousek (TOP 09) se snaží určité pravomoci předat právě svému FAÚ. Situace, kdy se FAÚ a finanční policie vzájemně přetahují například o možnost nahlížení do účtů, je politicky nebezpečná, stejně jako snaha policistům tuto pravomoc sebrat. Proč by měl mít jeden z útvarů ministerstva financí výkonnou pravomoc," vyjádřil své obavy pro ParlamentníListy.cz stínový ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Je přesvědčen o tom, že by se právě Kalousek mohl o takové osekání policejních pravomocí ve prospěch FAÚ při vhodné situaci pokusit. "A to už by bylo velmi politicky nebezpečné," dodává pro redakci Bublan. Ten dále upozorňuje, že už za plného fungování Finanční policie, kterou podle opozice vyřadil z činnosti až ministr vnitra Ivan Langer (ODS), byly výstupy z FAÚ právě pro policisty zásadním zdrojem podkladů k jednotlivým případům. "Bez nich by toho měli v rukou velmi málo. Podle mě by bylo záhodno, místo posilování postavení jednoho útvaru ministerstva financí, ty vazby mezi nimi a policisty znovu navázat," řekl pro ParlamentníListy.cz exministr.

Lepší než policie?

Na jistý komunikační blok mezi FAÚ a policejním ÚOKFK upozorňuje ParlamentníListy.cz i nezávislý odborník Stanislav Beránek z české pobočky Transparency International. "Ona je to taková malá zpravodajská agentura podřízená ministru financí. Mají k dispozici nejmodernější nástroje. Ale především, oni nemusí ty banky vůbec dotazovat, zatímco policie ano. V tu chvíli se musím ptát, proč někdo poukazuje na vyšší výkonnost FAÚ proti policii a proč mluví dokonce o tom, že by FAÚ protikorupční policii plně nahradil," říká redakci Beránek.

Vnímá prý negativně fakt, že oba orgány nesdílejí informace. Postavení a funkčnost finančních policistů by přitom zlepšila právě úzká koordinace s FAÚ, ÚOKFK a státním zastupitelstvím. nyní však podle Beránka funguje spíše rivalita mezi protikorupční policií, ministerstvem financí a jeho útvarem, a v neposlední řadě i ÚOOZ. "To vše v situaci, kdy policii a její složky řeší Zákon o policii, zatímco Kalouskovy finanční analytiky nekontroluje žádný nezávislý orgán," připomíná expert.

Sami policisté z ÚOKFK nechtějí o něčem jako je rivalita mezi dvěma různými institucemi řešícími tu samou věc moc hovořit. "Pokud by o lepších výsledcích a nepotřebnosti našeho útvaru hovořil někdo konkrétní, rádi se k tomu vyjádříme. Ale v tomto případě ne. Pravděpodobně jde o slova člověka, který z finanční policie odejít nikoli chtěl, ale musel," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek.

Jeho slova tak zrcadlí způsob, jakým útvar ministerstva financí získal své specialisty. Kalouskovu nabídku volného místa šéfa FAÚ totiž přijal bývalý náměstek protikorupční policie Milan Cícer. Spolu s ním policii opustili i jiní ostřílení detektivové.

Exministr Tlustý: Zkuste smazat mediální cejch podvodníka

"Ten úřad funguje systematicky a v podstatě byl měl prověřovat každou podezřelou transakci, v tomto ohledu tomu věřím. Nicméně pokud někdo chce znevážit něčí jméno a namotá na to nějakou boudu, dá se to zneužít," komentoval pro ParlamentníListy.cz exministr financí Vlastimil Tlustý. "ČR je tak zmafianizovaná, že je zde všechno možné. Mě jakožto ministra financí obvinili z braní úplatku, soud jsem vyhrál, ale ten mediální cejch už ze sebe jen tak nesmažu," dodal Tlustý k možnosti, kterou naznačil i František Bublan, tedy že útvar na financích s tak rozsáhlou pravomocí je snadné politicky využít k ostřelování konkurence.

V roce 1996 byl v ČR přijat zákon č. 61/1996 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, který nabyl účinnost 1. července téhož roku. Ke stejnému datu byl v rámci ministerstva financí vytvořen Finanční analytický útvar (FAÚ), který měl především za úkol přijímat a analyzovat hlášení od finančních institucí o podezřelých obchodech. Útvar, který má při zkoumání majetku nejširší pole působnosti při získávání informací, dokáže získat a skloubit informace jak z bankovních účtů, tak od celníků a finančních úřadů, ale i od policie a tajných služeb, auditorů, pojišťoven, daňových poradců a advokátů. Navíc je schopen zjišťovat i majetky v zahraničí.


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…