Zaorálek: Výroky knížete jsou absurdní. Schwarzenberg: Stojím si za nimi

21.02.2011 19:59

I přesto, že tiskové agentury částečně překroutily výroky šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09) na adresu situace v Libyi, jejich jádro je prý pravdivé. Právě to přitom stínový šé resortu Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil za "nehorázné a absurdní." Kníže ale nepovoluje.

Zaorálek: Výroky knížete jsou absurdní. Schwarzenberg: Stojím si za nimi

Neutěšená situace v Libyi zaměstnává nejen tamější veřejnost a politiky, ale nencechává chladnými ani ty tuzemské.

Ministr a stínový ministr na opačné straně barikády

Do sporu se ohledně výroků na adresu tamějších nepokojů dostali třeba i stínový a současný šéf resortu zahraničí, Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Zaorálek se totiž výrazně pozastavil nad výroky knížete na adresu nepokojů v Libyi. Ty sice podle Schwarzenberga česká a německá tisková agentura překroutily, s jejich částmi, které právě bývalý šéf zahraničí kritizuje, se ale kníže ztotožňuje.

„Pro nikoho nebude užitečné, abychom hlasitě intervenovali jen proto, abychom ukázali svou vlastní důležitost" uvedl kníže na adresu situace v Kaddáfím vedené Libyi. A právě to hnulo Zaorálkovi žlučí.

Zaorálek: Kníže nám dělá ostudu

Tyto výroky jsou podle něho "naprosto absurdní a nehorázné a poškozují jméno české zahraniční politiky. Zaorálek navíc dodal, že jestliže se kníže Muammara Kaddáfího zastává, pak je jeho postoj "odsouzeníhodný."

"Za tím názorem si stojím," kontroval pro ParlamentníListy.cz kníže s tím, že jej Zaorálkovy výrazy nepřekvapují. Současný místopředseda Poslanecké sněmovny je prý totiž svými silnými výrazy proslulý.

Za Kaddáfím nestojím. To je hovadina, tvrdí kníže

Schwarzenberg se ale ohradil vůči Zaorálkově nařčení, že se zastává Kaddáfího. "To je úplná volovina, byla by to hovadina," řekl ParlamentnímListům.cz kníže.

Dodal ale, že v současné situaci se domnívá, že Libyjci si se situací, která v jejich zemi vznikla, poradí lépe sami, než pokud by ji chtěly řešit mezinárodní složky. "Jsou situace, kdy se člověk raději nemá do věcí cizích vměšovat," uzavřel šéf české diplomacie.

Při protestech proti režimu Muammara Kadáffího zahynuly v Libyi už desítky lidí. Demonstranti nyní proti diktátorovi brojí i v hlavním městě Tripolisu. Pokud protesty vygradují, hrozí i evakuace obyvatelstva.

Více čtěte:

Zaorálek (ČSSD): Výroky pana Schwarzenberga jsou nehorázné

Foto: Jan Cibulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…