Nekonečný příběh zvaný čistička. Tendr na její přestavbu se zjednoduší

22.02.2011 6:42

O čističce odpadních vod, respektive tendru na její přestavbu, bylo napsáno i řečeno už mnohé, leč bez výsledku. Ten by mohly přinést až nové parametry tendru, který se výrazně zjednodušil.

Nekonečný příběh zvaný čistička. Tendr na její přestavbu se zjednoduší

O zjednodušení požadavků na uchazeče výběrového řízení informoval člen komise, která tendr přepracovávala,  radní Radek Lohynský (ODS).

Tendr byl v minulosti kritizován právě kvůli náročným kvalifikačním podmínkách. Právníci ale nyní zjednodušené požadavky rozpracují a až tak učiní, materiál dostane na stůl rada hlavního města. Tento týden mají být podmínky vyvěšeny i v registru veřejných zakázek. 

Březina: Kritéria půjdou dolů

Podle primátorova náměstka Karla Březiny (ČSSD) město sníží mimo jiné ekonomická kritéria na uchazeče tendru. Původní podmínky požadovaly například to, aby firma, která čistírnu postaví a následně bude provozovat, měla roční obrat v řádech miliard korun. Uchazeči rovněž nebudou muset dokládat v takové míře jako dříve zkušenosti s projektováním takových staveb a provozováním čistíren. 

Omezí se také požadavky na vybavení, které musí mít firma k dispozici. Podmínky původně stanovovaly například konkrétní počty nákladních automobilů a lodí, které má mít dodavatel k dispozici. Zůstala pouze podmínka, že dodavatel musí zajistit úložiště pro výkopový materiál.

Svoboda a Tůma jako záruky 

Lohynský považuje dohodu za přelomovou, protože na ní kromě koalice v čele s primátorem spolupracovala také opoziční TOP 09. "Osobní intervence Zdeňka Tůmy (TOP 09) a pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) jsou podle mne dostatečnou zárukou férovosti a korektnosti upraveného zadání. Věřím, že nové podmínky s těmito dvěma garanty rozptýlí veškeré pochybnosti o této stavbě," uvedl Lohynský. 

Špatné a ještě horší...

"Hledali jsme nejmíň špatné řešení ze všech špatných," řekl  člen komise Pavel Richter (TOP 09). Podle něj by bylo lepší, kdyby Praha vypsala jeden velký tendr na všechny tři etapy přestavby čistírny, který by zahrnoval i likvidaci kalů. Současný tendr se totiž kvůli příslibu dotace z EU vztahuje pouze na jednu etapu, a sice výstavbu nové čistírny. Likvidaci kalů přitom nezahrnuje. 

Praha si od zjednodušení kvalifikačních podmínek slibuje, že se do tendru bude moci přihlásit co nejvíce uchazečů. Chce se tak vyhnout dřívějšímu podezření, že je tendr vypsán účelově. Primátor Svoboda už dříve uvedl, že přepracování tendru je jediná varianta, kdy Praze nehrozí, že by mohla přijít o evropskou dotaci na tuto stavbu. 

Deset miliard asi stačit nebude

Náklady na novou a starou čistírnu a na přítokové potrubí se podle pražského magistrátu vyšplhají na 9,2 miliardy korun. Další miliardy bude stát likvidace kalů. Podle magistrátu ale není možné tuto cenu zatím odhadnout.

Více čtěte:

Michálek stírá podezřelý tendr: Čistička by mohla stát polovinu
Svoboda nechává miliardový tendr běžet. Čistička s Drobilem nepadne
Svoboda (ODS): Netuším, kde Michálek na ta čísla přišel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…