Penze mohou být vyšší než platy, slibuje ekonom. Drábkovu reformu ale kritizuje

21.02.2011 20:40

Pokud se výrazně zreformuje systém penzijního pojištění, důchody by podle profesora Jaroslava Vostatka v budoucnu mohly být dokonce vyšší než současné mzdy. Drábkova reforma to prý ale nezajistí.

Penze mohou být vyšší než platy, slibuje ekonom. Drábkovu reformu ale kritizuje

Reforma daní a důchodů je v poslední době jedním z nejčastěji skloňovaných témat v souvislosti se současnou vládní koalicí a jejími cíli.

V mnohých ekonomech však vzbuzuje rozpaky. Jedním z jejích kritiků je i  profesor Vysoké školy finanční a správní, Jaroslav Vostatek.

Ten v pondělním Hydeparku popsal svou vizi důchodové reformy. Její realizace by podle něj mohla být daleko jednodušší než té, již navrhuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Alfa a omega je prý pojištění

"Ta rada je jednoduchá, musí se pouze zreformovat takzvané důchodové pojištění," uvedl v České televizi Vostatek. "Nejsem politik, mohu si dovolit ten luxus říkat věci tak, jak je cítím," prohlásil kritik Drábkovy reformy.

Za nejklíčovější bod celé změny v penzijním systému přitom Vostatek označil právě pojistný pilíř. "Co si zaplatím, to dostanu zpátky, to se mi zdá férové," vysvětlil v pořadu. Češi by podle něho mohli mít k placení pojistného i dobrou motivaci. "Důchod nakonec může být vyšší než výdělek," povzbudil pracující ekonom.

Penzijní fondy? Jdou prý proti právu

Ten se v pořadu vyjádřil k penzijním fondům. "Ten systém je v rámci EU de facto protiprávní, jsou to jakési specializované životní pojišťovny," zkritizoval finanční společnosti Vostatek s tím, že uvažuje, že by systém napadl i právně. "Stále doufám, že situaci vyřeší sněmovna a politici," uvedl ale s tím, že prozatím se k podobnému kroku neodhodlal.

S penzijní reformou jsou nyní spojovány i daně, respektive jejich hodnota. Ta by se měla zvýšit, resp. ustálit na 20 procentech. Penzijní reforma počítá také s tím, že si lidé od 35 let věku budou povinně spořit do penzijních fondů.

Více čtěte:

Výzkum: Důchodový systém je neudržitelný, ale reforma je neprosaditelná 

Rok 2011 bude rokem reforem. Klíčová bude ta penzijní 

NERV se sejde a projedná reformu důchodů 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …