Žaloba proti firmě NWDC: Další pochybnosti o předsednictví

22.02.2011 11:37

Firma NWDC, která se podílela na zajišťování techniky na českém předsednictví a obdržela za to 378 milionů, čelí už rok žalobě od české pobočky britské firmy Damovo kvůli údajným machinacím v Kongresovém centru.

Žaloba proti firmě NWDC: Další pochybnosti o předsednictví

Firma NWDC, která zajišťovala technické prostředky v době českého předsednictví, čelí už rok žalobě od české pobočky britské firmy Damovo kvůli machinacím s technickým zařízením v Kongresovém centru Praha. NWDC získala za své služby 378 miliónů, z nichž 135 miliónů skončilo podezřele na termínovaných účtech v Rakousku.

Důvod proč Damovo firmu NWDC žaluje je údajný dluh za používání technického zařízení v pražském Kongresovám centru. Damovo chce 17 miliónů korun.

Zakázka bez veřejné soutěže

Kuriózní na tom je skutečnost, že firma Promopro, která svěřila většinu megazakázky na technické zajištění předsednictví firmě NWDC, byla lidmi tehdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry vydávaná za tak exkluzivního dodavatele této techniky, že nebylo možné vypsat ani veřejnou soutěž.

Zařízení poskytovala společnost Damovo 

Citovaná žaloba ukazuje, že exkluzivním telekomunikačním vybavením nedisponovalo nejen Promopro, ale ani NWDC. Až do českého předsednictví byla totiž poskytovatelem telekomunikačních služeb pro Kongresové centrum Praha společnost Damovo.

SLEDUJEME téma kauza Vondra  

Pro české předsednictví však tyto služby na sebe vzala firma NWDC. A to tak, že podle zdroje Práva obeznámeného s žalobou bylo Damovo od svých zařízení v Kongresovém centru Praha na začátku předsednictví prakticky odstaveno a začala je používat NWDC coby subdodavatel Promopra. Damovo vyčíslilo škodu, která mu tím vznikla, na 17 miliónů.

Nové souvislosti

Tím, že se do celé situace přimíchala ještě firma Damovo, objevily se i nové souvislosti. Ty se týkají jak majitelů firmy Promopro manželů Veselých, tak Libora Veverky, který jednak podniká společně s Jaroslavem Veselým, jednak má dispoziční právo k účtům, na nichž byla v Rakousku zablokována většina z podezřelého převodu ve výši 135 miliónů od firmy NWDC. Té Promopro poslalo předtím 378 miliónů.

Související:

Kauza Promopro: NWDC se brání - na 378 milionů prý mají faktury

Topolánek skončil kvůli svým řečem, Vondra se zatím drží

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …