Kočí se podivuje, proč Humla chce policie. Je v tom politika?

22.02.2011 17:24

Poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml musí stále ještě spekulovat o důvodu, pro který požádala o jeho vydání policie. Kauzu až ale nepovažuje za politickou záležitost. Šéfce poslaneckého klubu VV Kristýně Kočí ale přijde celé načasování stále zvláštní. Druhý z diskutovaných poslanců, ministr školství Josef Dobeš, pak prý vše ohledně své kauzy dostatečně vysvětlil.

Kočí se podivuje, proč Humla chce policie. Je v tom politika?

Klub Véček měl pro úterní jednání připraveny dva nepříliš příjemné body, ze kterých body politické rozhodně nekápnou. Jméno nejmenší koaliční strany začalo v médiích figurovat zprvu díky ministru školství Dobešovi. Ten čelí nařčení, že své asistentce Janě Machálkové napsal seminární práci, kterou pak ona vydávala za své dílo.

A aby toho nebylo málo, odměny pro některé vysoce postavené úředníky ministerstva včetně Machálkové prý přesáhly 100 tisíc korun, na což Dobeš reagoval trestním oznámením a lepším zabezpečením počítačové sítě ve svém úřadě. A informace už nepotečou nejen z resortu školství, ale zjevně ani z poslaneckého klubu Věcí Veřejných. Dobeš prý vše uspokojivě vysvětlil. Jak, to je v případě Johnovy světu otevřené partaje předmětem vnitrostranického tajemství.

Více:
Ministr Dobeš se zapletl. S odměnou pro šéfku svého sekretariátu
Ušetřil jsem, tak proč bych nemohl rozdávat odměny, hájí se Dobeš
Zrušíme, sloučíme, vyhodíme. Ministr Dobeš děsí úředníky

Na konci minulého týdne pak zčistajasna přišla další rána- policie bez bližšího vysvětlení požádala o vydání poslance Humla k trestnímu stíhání, přičemž otázku proč si kladl i sám známý dopravní expert.

Psali jsme:
Policie jde po poslanci VV Humlovi. Ten je překvapen
Huml (VV): Od roku 2009 mě nikdo nekontaktoval
Sněmovní výbor bude rozhodovat o vydání Humla

Není to o politice. Doufám

Víc poslanec neví jistě ani po víkendu. Nicméně je si takřka jistý, že jde o osobní spor z roku 2009 mezi ním a soudcem, pro kterého připravil expertní posudek k dopravní nehodě. "My jsme se pohádali veřejně už před tím soudem, ale nenapadlo by mě, že to dokáže dohnat až takhle daleko. Ale jisto budu mít až odpoledne, kdy mi to oznámí," řekl ParlamentnímListům.cz Huml s tím, že právní kroky zmíněného soudce vyvolala asi právě ona hádka.

"Tím je to dané, a v takovém případě do toho nechci tahat politiku, žádná v tom podle mě není. I když mi přijde poněkud podivné, že někomu trvalo v takové věci dva roky otálet se zahájením trestního stíhání," kroutí hlavou Huml. Své kolegy na klubu pak požádal o zbavení imunity.

Nová skutečnost v případu? Huml je poslancem VV, rozčiluje se Kočí

Hovořit o účelovosti trestního stíhání poslance odmítá i šéfka jeho klubu Kristýna Kočí. I ona si raději počká na informace mandátového a imunitního výboru sněmovny. I jí se ale případ, který se z hlubin Humlovy nedávné profesní minulosti vynořil poněkud nečekaně, příliš nelíbí. "Je zvláštní, co tak zásadně nového se v té věci od roku 2009 objevilo kromě toho, že se Stanislav Huml stal poslancem za VV," diví se pro ParlamentníListy.cz Kočí.

Možnost pokusu o diskreditaci poslance připouští i královéhradecký krajský šéf VV Jan Hrdina. Podobné indicie se prý objevují i v případě jejich poslance Jiřího Štětiny. "Ale ve skrytu duše doufám v apolitický odborný spor, jak avizovala média," sdělil ParlamentnímListům.cz Hrdina. Sám královéhradecký poslanec Štětina upozorňuje spíš než na podivný spor na skutečnost, že se jeho kolega dozvěděl o povaze svého trestního stíhání jako tradičně z tisku.

Neptejte se, jak to pan ministr vysvetlil

S mnohem větším klidem reagují poslanci VV na řeč ministra Dobeše, která tvořila druhý bod klubového programu. Oficiální výstup zní, že Dobeš vše vysvětlil, a to dostatečně.

"My to vysvětlení přijali a tím je to pro nás definitivně skončeno. Za panem Dobešem stojí takový kus dobré práce, ať už jsou to maturity nebo zeštíhlování agendy resortu, že by nebylo na místě vyčítat mu takové drobné chyby," řekl ParlamentnímListům.cz Štětina.

Jak se ale ministr před svými poslanci hájil, se veřejnost oficiálně dozví jen těžko. "Způsob vysvětlení a jeho konkrétní argumenty jsou samozřejmě vnitrostranickou záležitostí. Řeknu jen, že byly přesvědčivé," mlčí loajálně královéhradecký poslanec.

Podobně nedávno vysvětloval poslancům VV kauzu ABL Víta Bárta. Ti pak bez podrobností jen uvedli, že vysvětlení Bárty přijali a dále nebudou celou věc komentovat.

Související:
Sledovali jsme kauzu ABL
Velká, větší, největší. Téměř všechny kauzy stejně vyšumí
Bárta mě zval do strany. Asi kvůli kauze ABL, tvrdí Kmenta
John: Ať přijde ABL ovládnout vnitro. Čekám s pistolí

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …