Dobeš musí opět vysvětlovat: Jeho podřízení špehovali úředníky

23.02.2011 6:29

Zaměstnanci resortu školství špehovali své podřízené. Tak by se dala ve stručnosti vysvětlit aféra, která vzniká kolem ministra Josefa Dobeše (VV). Ten ale prý o ničem nevěděl.

Dobeš musí opět vysvětlovat: Jeho podřízení špehovali úředníky

Poté, co šéf školství Josef Dobeš (VV) musel vysvětlovat podivné a nelogicky vysoké odměny svých podřízených, se jeho úřad potýká s dalšími potížemi.

Vyšlo totiž najevo, že právě přímí podřízení ministra školství Josefa Dobeše nechali špehovat dvě desítky vysoce postavených úředníků ministerstva školství. Podle zjištění deníku MF DNES četli jejich e-mailovou korespondenci a nabourali se i do počítačů sledovaných úředníků.  

Porada vše odhalila

K odhalení jejich pochybného jednání došlo na pondělní poradě právě u šéfa školství. Zde se rozebíralo zabezpečení počítačové sítě po sérii úniků citlivých dat resortu.

"Mohu potvrdit, že se neoprávněné sledování počítačů vyšetřuje a že jsou z toho podezřelí dva bývalí vrchní ředitelé kabinetu ministra," potvrdila deníku Lucie Kubovičová, šéfka tiskového odboru ministerstva.

Oba ředitele, kteří jsou ze špehování podezřelí, tedy Šimona Mastného a Jaroslava Říhu, si přivedl na ministerstvo právě Dobeš. Ten se však od jejich údajného podivného jednání distancuje.

Dobeš prý nic netušil 

"Ministr se o tom dozvěděl v pondělí. Nevěděl o tom. A pokud se ptáte na obecnou odpovědnost, je nutné říct, že když si vybíráte lidi, tak neodhadnete, jaké mají povahové vlastnosti," dodala pro list Kubovičová. 

Podle šéfa odboru IT na ministerstvu školství Ivana Metelky, který hovořil právě na interní poradě, ale Dobeš musel o postupu svých lidí vědět. "Mastný mi říkal, že je to na základě požadavku ministra," řekl podle zdrojů MF DNES Metelka.

Sledování trvalo víc než čtvrt roku

Monitorování úředníků přitom podle něho mělo začít již loni v říjnu; skončilo prý před pár dny. Dobeš může v případě, že se sledování ze strany zaměstnanců resortu prokáže, jejich postup hájit tím, že špehované úředníky chtěl mít pod dohledem.

Jeden z listem oslovených soudních znalců, Vladimír Smejkal, ale tvrdí, že by v případě prokázání špehování mohlo jít i o trestný čin.

Kontroverze podruhé

Ministr školství se ohledně personální politiky potýká kromě špehování zaměstnanců i  s dalším skandálem. Do funkce náměstka ministerstva školství chce totiž dosadit kontroverzního Ladislava Bátoru. Na informaci upozornily jako první ParlamentníListy.cz.

Josef Dobeš stojí v čele resortu školství od července 2010. Na post se dostal poté, co jeho Věci veřejné vstoupily do koalice s ODS a TOP 09. Původní profesí je psycholog.

Čtěte také:


Šéfka kabinetu Dobeše: Zveřejnění mého příjmu může být pomsta

Ušetřil jsem, tak proč bych nemohl rozdávat odměny, hájí se Dobeš

Ministr Dobeš se zapletl. S odměnou pro šéfku svého sekretariátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…