Rada ČTK vybírá ředitele. Neveřejně. Je to tristní, říká Jandák

23.02.2011 20:04

Ve čtvrtek proběhne slyšení, na kterém bude Rada ČTK znovu vybírat generálního ředitele této organizace. Pikantní na celé věci je, že se původně jmenovaný a s prapodivným zdůvodněním vzápětí odvolaný generální ředitel ČTK Radim Hreha postaví tváří v tvář těm, co s ním sehráli až nechutné divadlo. Znovu se totiž bude ve výběrovém řízení ucházet o post šéfa veřejnoprávní agentury.

Rada ČTK vybírá ředitele. Neveřejně. Je to tristní, říká Jandák

Pocit důvěrné známosti ne nepodobný déja vu možná ve čtvrtek okusí Radim Hreha, když jako jeden ze sedmi uchazečů o funkci generálního ředitele předstoupí před Radu ČTK. V srpnu 2009 ho totiž ti samí radní vybrali za nového šéfa veřejnoprávní agentury, ale za několik týdnů se usnesli, že jeho zvolení bylo neplatné a ve funkci tak zůstal dosavadní generální ředitel Milan Stibral.

Záminkou se stal postup dosavadního generálního ředitele. „Pan Stibral podal rezignaci jenom Radě ČTK, a ne také druhému účastníku, to jest ČTK jako zaměstnavateli," uvedla tehdy předsedkyně rady Pavla Valčáková poté, co Stibral svou rezignaci stáhl. Podle radních se tímto krokem automaticky zrušilo výběrové řízení a na začátku října rada Hrehu oficiálně odvolala.

Jednací řád ČTK

Radní si teprve ujasní, jak a kdy ředitele zvolí

Letos v červnu má už Stibral v šéfovském křesle, kde sedí od roku 1993, skončit definitivně, protože mu vyprší řádné funkční období. Spěch na zvolení jeho nástupce je vysvětlitelný tím, že Rada ČTK má nyní šest členů, když od srpna 2010 poslanci ještě nezvolili sedmého, a po uplynutí jednoho z mandátů bude od března dokonce jen pětičlenná. A pro zvolení jsou zapotřebí nejméně čtyři hlasy.

„Slyšení sedmi uchazečů je pro nás jen podpůrná záležitost, my ten den ani nebudeme hlasovat," vyvrací pro ParlamentníListy.cz Valčáková představu, že se už nyní rozhodne o novém vedení zpravodajské agentury. „Zatím není ani jasné, jestli bude jednokolové či dvoukolové výběrové řízení a dokdy budeme nového ředitele vybírat," přiznává předsedkyně Rady ČTK, že o tom všem se musí šest členů teprve poradit.

Hospodaření a neobjektivita ČTK i uzavřená jednání Rady

Už několik let prohlašuje bývalý předseda mediální sněmovní komise Vítězslav Jandák, že veřejnoprávní agentuře by prospěla privatizace. „Celá situace v ČTK je tristní. Od hospodaření přes neobjektivitu až po uzavřená jednání Rady," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD a místopředseda Volebního výboru PSP ČR na to, že jednání Rady jsou neveřejná nikoli ze zákona, ale pouze podle jednacího řádu, který si schválili sami radní. Další oslovení poslanci se nechtěli k celé věci příliš vyjadřovat. Pouze mimo záznam dávali najevo velké překvapení nad tím, že výběrové řízení probíhá a oni o tom nevědí.

Rok a půl starou záležitost pokládá Jandák za podfuk na původně zvoleného Hrehu, jehož opětovný pokus jít do výběrového řízení vnímá jako boj s větrnými mlýny. „Ale já chci využít ten moment, že s nimi budu moci osobně mluvit, prototože od té doby, co zvrátili své původní rozhodnutí, jsem tuto možnost neměl," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz motiv svého jednání Hreha, jenž se žalobou u soudu domáhá uznání svého vítězství v předchozí volbě.

Po verdiktu soudu by agentura mohla mít dva generální ředitele

„Budu ve čtvrtek veřejně obhajovat svůj projekt, ale zároveň chci radní upozornit, že existuje nejméně padesátiprocentní šance, že u soudu můžu uspět a pak by ČTK měla dva generální ředitele. Proto budu apelovat na radní, aby i tohle zvážili," informuje Hreha s tím, že by však v případě svého zvolení žalobu na agenturu stáhl.

Kromě něj se o post uchází dalších šest kandidátů. Jsou jimi Stanislav Holec, Jiří Holna, Michal Jankovec, Jiří Majstr, Dušan Veselý a Petr Žantovský. V předchozím, později zrušeném, výběrovém řízení se z nich o funkci šéfa veřejnoprávní agentury ucházel jen stávající náměstek generálního ředitele ČTK pro zpravodajství Majstr.

K věci:

Radě ČTK hrozí odvolání. Podle sněmovní komise porušila zákon 

Odvolaný ředitel ČTK Hreha kritizuje kontrolní úřad tiskové agentury 

Štěpánek (ODS): Ředitel ČTK by měl rezignovat 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…