Nudný konec exodu. Vláda místo jásotu uspávala diváky

23.02.2011 19:14

Čekala se definitivní tečka za akcí Děkujeme, odcházíme a ta také přišla. Vláda potrvdila memorandum s odboráři, schválila navýšení tarifních platů pro lékaře. Jednala ale o řadě dalších bodů, kterým se premiér Petr Nečas a přítomní ministři na tiskové konferenci věnovali dlouhé minuty předtím, než přešli k očekávané informaci o schválení memoranda. Tiskovou konferenci přitom živě přenášela ČT.

Nudný konec exodu. Vláda místo jásotu uspávala diváky

Ten, kdo by čekal optimistické oznámení vlády s úsměvy na tvářích politiků na znamení, že krize ve zdravotnictví skončila, byl zklamán. Stěžejní informace, kterou chtěly slyšet tisíce diváků u televize, zanikla ve výčtu mnoha dalších jednotlivých úprav, kterými se vláda zabývala. 

Je konec - lékaři dostanou, co chtěli

Vláda tak dnes splnila podmínku dohody, kterou minulý týden uzavřela s lékařskými odbory. Lékařům by se měly zvýšit tabulkové platy o pět až osm tisíc korun.

Memorandum, které ukončilo protest nespokojených lékařů, podepsal se zástupci Lékařského odborového klubu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Lékaři, kteří měli do té doby podané výpovědi, je měli na základě dohody stáhnout s tím, že jim bude umožněno vrátit se do nemocnic. Kabinet se zavázal, že odsouhlasí navýšení mzdových tarifů.

Faktu, že oznámení o odsouhlasení memoranda s lékaři přišlo na řadu až jako třetí téma, si všimli i diskutující na facebookové stránce akce Děkujeme, odcházíme. "A prohlášení o schválení memoranda si nechal pěkně na závěr - je jasné, jakou váhu tomu přikládá," rozhorlila se jedna z nich.

Podle mediálního odborníka Karla Hvíždaly by k takové záležitosti docházet nemělo. "Vždy musí být dána nějaká hierarchie témat, v tom možná byl problém té dnešní prezentace. Ale určit důležitost a stanovit pro danou příležitost hierarchii bývá třeba v Německu záležitost tiskového mluvčího. Domnívám se, že i u nás by to měl umět pohlídat," uvedl pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala. 

Ale řešili se nejen lékaři

"Jednali jsme o celé řadě bodů z rezortu ministerstev spravedlnosti, zdravotnictví a sociálních věcí, schválili jsme celou řadu novinek," řekl v úvodu vystoupení premiér Petr Nečas (ODS).

Z nejdůležitějších bodů vyjmenoval novou konstrukci tvorby důchodového  pojištění. "Urychlíme taktéž sjednocení důchodového věku pro muže i ženy, omezíme prostor vládě v tom, aby nemohla například před volbami zvyšovat populisticky lidem důchody." uvedl Nečas.

Čtěte také:
Vláda schválila změnu důchodů i trestní odpovědnost firem

Doplnil, že nyní od letošního října bude pro výpočet starobních důchodů rozhodné třicetileté období. Zpřísní se také podmínky pro vyplácení vdovských a sirotčích důchodů.

Pospíšilova trestní odpovědnost firem

"Jelikož jsme posledním státem v Evropské unii, který nemá zodpovědnost firem, bude i v tomto směru udělána náprava a právnické osoby budou také trestně zodpovědné a postižitelné. Nejvážnějším trestem bude moci být to, že bude právnická osoba (firma) zrušena, bude moci také propadnout její majetek," uvedl dále ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Čtěte také:
Drábek: Lidem z důchodů sice ubereme, peníze zpět získají

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek upřesnil, nová pravidla důchodové reformy, o nichž se již hovořilo v minulých dnech. Premiér Nečas pak uzavřel s tím, že se vláda sjednotila v tom, že ve zdravotnictví budou v letech 2011 a 2012 využity finance, které budou získány z reformy zdravotnictví.

Sledujeme téma: Exodus lékařů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…