Nečas bude rozlévat polévku chudým. Jak na Slovensku, těší se Jandák

24.02.2011 7:41

Slovenská vláda zavádí vskutku kuriózní věc. Zjara chce odstartovat akci pro své obyvatele, při níž rozdá mouku a těstoviny potřebným. Zdarma. Zdálo by se, že jde o nějaký vtip, ale plán stvrdila slovenská vláda a vyjadřuje se k němu i ministr zemědělství Zsolt Simon.

Nečas bude rozlévat polévku chudým. Jak na Slovensku, těší se Jandák

„No to se máme na co těšit. Už vidím Nečase, jak nalévá našim chudým polívčičku," glosoval tento fakt pro ParlamentníListy.cz známý to sněmovní vtipálek, sociálnědemokratický poslanec Vítězslav Jandák.

O co jde? Slovenská vláda chce rozdat sociálně potřebným obyvatelům mouku a těstoviny proto, aby jim kompenzovala zdražování potravin, které vedle Slovenska zaznamenaly i další země. K potravinám zadarmo by se nejchudší skupiny obyvatel měly dostat na jaře.

Slovensko je navíc s projektem už tak daleko, že stát zahájil veřejnou soutěž na zpracování 45 tisíc tun obilí. „Z něj se vyrobí mouka a těstoviny, a ty se budou zadarmo distribuovat lidem, kteří to nejvíce potřebují," řekl toto úterý v Bratislavě ministr zemědělství Zsolt Simon. Náklady na zpracování obilí a administrativní výdaje na projekt zaplatí dokonce prý Evropská unie.

Český europoslanec: O tom nic nevím

„Je pro mě novinka. O tomto projektu Slovenska nic nevím. A že by náklady nesla Evropská unie? Budu se muset na to v Evropském parlamentu optat," zmínil pro ParlamentníListy.cz europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM).   

Podle jakého klíče ale budou bezplatné potraviny na Slovensku rozdělovány, to agentury neuvádějí. Podmínky totiž prý nejsou známy. „Dávky v hmotné nouzi pobírá ve více než pětimilionovém Slovensku přes 189 tisíc občanů. Spolu s rodinnými příslušníky je na ně odkázáno téměř 374 tisíc lidí, což je bezmála sedm procent obyvatel země," podotkla k tomu ČTK.

Je to přiznání bankrotu

„Já tento fakt beru jako selhání státu. Kapitalismus na Slovensku totiž kleká na kolena. Jde navíc o přiznání vlády, že si ti méně majetní nemohou na některé potraviny vydělat," zmínil k tomu dále Kohlíček. „Je to pro mě vlastně přiznání k bankrotu."

Podle něj akce "potraviny zdarma" v různých zemích zaštiťují převážně takzvané potravinové banky. „Systém přidělování potravin zdarma je běžný v řadě rozvojových zemí, ale i v řadě civilizovaných. Dělá se to v Německu nebo ve Francii. Překvapuje mne to ale na Slovensku, kde vládne pravicová vláda, stejně tak jako v Čechách. Je vidět, že to Slovákům není jedno, v jakých podmínkách ti nejchudší žijí, naproti tomu české vládě to je úplně šumafuk," zdůraznil nakonec komunista.

Na Slovensku se nedělá dobrá politika

Nápad Slovenka ale vůbec nechválí předseda poslaneckého klubu KSČM a místopředseda sněmovního zemědělského výboru Pavel Kováčik. Nemyslí si že je to od Slováků dobrý tah. „To je jak v rozvojové zemi. Já doufám, že k něčemu takovému v Česku nedojde," poznamenal pro ParlamentníListy.cz.

„Pravicová vláda na Slovensku by se měla především postarat o to, aby cena potravin pro jejich obyvatele nerostla tak neúměrně. Za chvíli by se tam totiž už mohly rozdávat žebračenky," myslí si Kováčik.

Polévka Radičové? To není špatný nápad

Sociální demokrat Vítězslav Jandák se nad otázkou zamyslel. „Víte, byl to nejprve pan Rudolf Zajac, slovenský exministr zdravotnictví, který přišel ze Slovenska radit našim lékařům, jak dělat reformu ve zdravotnictví. Výsledkem byla akce doktorů s výpověďmi," vysypal z rukávu první dojem Jandák.

"A protože je Slovensko v politické oblasti o něco před námi, a my pak od nich přejímáme, tak to se tedy máme na co těšit! Už vidím Nečase, jak nalévá našim chudým v Česku polívčičku. Nečasova bramboračka - tu můžeme opravdu brzy čekat. Třeba se pak od něj přiučí i paní Radičová a vymyslí speciální ´polévku paní Radičové´. Ale když se tak nad tím vším zamyslím, tak mi to fakt připadá na Slovensku jak v rozvojové zemi," dodal Jandák. 

Potraviny na Slovensku ve srovnání s ostatním zbožím zdražují rychleji od loňského léta. V lednu za ně Slováci zaplatili meziročně o 5,8 procenta více, za což podle vlády může hlavně vývoj na světových trzích.

Takhle pokrokoví nejsou ani v KLDR

Zprávu o slovenské potravinové pomoci chudým zveřejnila agentura ČTK na své webové stránce ceskenoviny.cz. Po článkem se ale rozvinula zajímavá diskuse čtenářů.

"Takže ještě žebračenky a máme, co jsme chtěli. To je fakt úspěch neviditelné ruky trhu,"  tvrdí v poznámce jeden z anonymů. „Začíná výkrm Slováků mlátem a Řekové se ládují koláči," vtipkuje  druhý. „Jsem zvědav, kdy začnou Slováci utíkat do Ameriky jako za Rakouska-Uherska. No ale nás to čeká bohužel taky. Jak prohlásil kdysi dávno papá tunel "chudoba je normální", rozvinul myšlenku další.  

„Bože takové vymoženosti v kapitalismu. Za komoušů zde umírali lidé hlady, zato teď je jídlo zdarma," glosuje jiný čtenář. Neútočnou, zato poměrně vtipnou debatu ukončil čtenář "anonym": „Takhle pokrokoví nejsou ani v KLDR."

I u nás se bude zdražovat hlava nehlava

Zdražení potravin se ale nevyhne ani České republice. A to proto, že se sjednotí a zvýší daň z přidané hodnoty (DPH) na dvacet procent. Na zvýšení se coby zdroje financování penzijní reformy dohodli ekonomičtí ministři. Nově by DPH mělo být ve výši dvaceti procent téměř na všechno. Poloviční sazba zůstane zachována jen u mléka, brambor, chleba, ryb, zeleniny, dětské mléčné výživy a u potravin pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu.

K tématu:

Jak se konkrétně zvýšení DPH promítne při nákupu některých položek: Tak například deset housek bude stát o 1,50 korun víc, čtvrtka másla o 3,10 korun, deset vajec o 1,80 korun a litr slunečnicového oleje o 5,70 korun. Kilo vepřové krkovice nás pak přijde o 12 korun dráž. Podraží ale i léčiva, kupon MHD, vstupenka do multikina anebo teplo a dodávka teplé vody.

K věci:

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…