Heger se sejde s NERVem kvůli dopadům zdravotnické reformy

24.02.2011 6:36

Reformu zdravotnictví a její ekonomické dopady má ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve čtvrtek probírat s ekonomickými experty z Národní ekonomické rady vlády (NERV). Reforma má zefektivnit využití 280 miliard, které zdravotnictví spotřebuje za rok. Resort nedostane žádné peníze ze státního rozpočtu navíc, a tak pokud mají zdravotníci dostat přidáno, musejí se rezervy najít uvnitř systému.

Heger se sejde s NERVem kvůli dopadům zdravotnické reformy

Heger chce české zdravotnictví přiblížit standardům EU, zamezit plýtvání penězi a nasměrovat je do kvality péče i lepšího ohodnocení zdravotníků. Ve čtvrtek se kvůli tomu sejde s Národní ekonomickou radou vlády.

Vymezení standardní péče

Klíčové body reformy spočívají ve vytvoření úhradových standardů, definování správného postupu při poskytování péče, kontrole vstupu nových technologií a úpravě pravomocí a povinností zdravotních pojišťoven.

V plánu legislativních prací pro letošní rok má Heger 22 návrhů zákonů, novel, věcných záměrů a nařízení vlády. Vyhlásil protikorupční strategii. Chystá se novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění umožnit pacientům legálně si připlatit na nadstandard. Hodlá také zvýšit platbu za den v nemocnici z 60 korun na stovku.

Univerzitní nemocnice jako páteřní síť

Z balíku reformních zákonů představil už ministr veřejnosti tři zákony, o zdravotních službách, specifických službách a zdravotnické záchrance. Mimo jiné chce do konce roku předložit věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích. Ty by měly tvořit páteřní síť, která by zajišťovala péči v krizové situace, jaká mohla nastat, kdyby z nemocnic k 1. březnu odešlo 3800 lékařů.

Související:

Vláda projedná ukončení protestů lékařů a změní výpočet důchodů 

Lékaři stahují výpovědi, odpočítávání k exodu ale stále běží 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…