Pacienti se zlobí na lékaře. Žádají seznamy protestujících

24.02.2011 7:15

Lékařská protestní akce Děkujeme, odcházíme vyvolala v lidech pobouření a lékaři si nedokázali získat sympatie široké veřejnosti. Proti akci například časopis Reflex zorganizoval petici Protest proti kapitulantství. Podepsalo ji přes 36 000 občanů. Podle Lidových novin se mezi pacienty objevují i hlasy požadující zveřejnit seznam těch, kdo podali výpověď.

Pacienti se zlobí na lékaře. Žádají seznamy protestujících

Řada pacientů si stěžuje na protest lékařů. „Ráda bych se těmto lékařům vyhnula. Nejlepší by byla možnost, kdyby žádný z nich nebyl přijat zpět," citují Lidové noviny jeden z rozhořčených dopisů.

Zveřejněte seznamy protestujících lékařů

Svaz pacientů dostává stížnosti a žádosti o přehled stávkujících doktorů. „Odpovídáme, že takové seznamy nebudou. Důležité je, zda péči poskytuje lékař odborník. Nezáleží, zda dal výpověď," šéf svazu Luboš Olejár.

Ředitelé nemocnic očekávají, že se budou potýkat s naštvanými pacienty. Například Roman Prymula, ředitel FN Hradec Králové, očekává, že znatelně vzroste počet stížností. Každý si bude hlídat, zda je práce odvedená ve zdravotnictví adekvátní očekávání.

Způsobila to kampaň Náš exodus, Váš exitus?

Podle Lidových novin není za podobnými útoky nepřejícnost nebo závist vyššího platu. Negativní ohlas si vysloužila především samotná kampaň v čele s heslem Náš exodus, Váš exitus?

Seznam rebelujících lékařů ale zveřejněn nebude. Právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál připomíná, že pacient nemůže oficiálně zjistit, jestli se lékař účastnil protestu. Taková věc je chráněná zákonem o ochraně osobních údajů.

Špatné vztahy mezi personálem

Vztahy se zhoršily ale také na pracovišti v nemocnicích. „Vztahy mezi lékaři a pacienty, stejně jako mezi lékaři a dalším zdravotnickým personálem kampaň zhoršila," řekl Lidovým novinám Karel Bajer z vedení nemocnice Jindřichův Hradec.

„Nevnímáme tolik negativní ohlasy veřejnosti jako problémy mezi jednotlivými lékaři. Vyhrocené jsou teď i vztahy mezi lékaři a sestrami, ale víc je to vidět ve velkých nemocnicích," potvrzuje ředitel kadaňské nemocnice Josef Mašek.

Sledujeme téma exodus lékařů

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…