Zaměstnancům u Dobeše prohledával e-maily speciální program

24.02.2011 8:10

Ministerstvo školství sledovalo e-mailovou korespondenci svých zaměstnanců. Jejich e-maily se přeposílaly do speciální schránky „sysroot“. Zásah do soukromí si nejspíš objednali bývalí ředitelé kabinetu ministra Šimon Mastný a Jaroslav Říha.

Zaměstnancům u Dobeše prohledával e-maily speciální program

Deník MF DNES se dostal k seznamu sledovaných zaměstnanců ministerstva školství. Je na něm třeba náměstkyně ministra pro ekonomiku Eva Bartoňová, náměstek Kryštof Hajn, bývalý ředitel pro čerpání peněz z fondů EU Jan Vitula a jeho podřízení a také mluvčí ministerstva Lucie Kubovičová.

Sledování odpůrců i věrných

Podle deníku MF DNES se mohou sledovaní rozdělit do dvou skupin. V jedné jsou odpůrci ministra Josefa Dobeše (TOP 09). Patří sem Vitula, který odešel se svým týmem, a Bartoňová, kterou chce odvolat ministr. Druhou skupinou jsou Dobešovi věrní, třeba mluvčí Kubovičová.

Jan Vitula se sledování nediví. Bartoňovo to ale šokovalo, o unikání informací z e-mailu prý vůbec nevěděla. Mluvčí Kubovičová prohlásila, že ve své schránce nemá nic cenného.

Dobeš prý nic nenařídil. Mastný tvrdí opak

Dobeš odmítá, že by sledování svých zaměstnanců nařídil on sám. Podle bývalého šéfa Dobešova kabinetu Šimona Mastného vydal pokyn k monitoringu e-mailových schránek právě ministr. MF DNES dodává, že to bylo v mezích zákona.

V srpnu 2010 si úzké vedení ministerstva, ve které je i ministr Dobeš, objednalo u počítačového správce výpis e-mailové komunikace vybraných pracovníků. Mělo se tak zjistit, zda zaměstnanci využívají elektronickou komunikaci jen kvůli výkonu svého zaměstnání. Mastný tvrdí, že správce sítě zaslal pouze seznam e-mailů.

Existoval jen speciální účet. Nevyužíval se

Dobeš to ve středu několikrát popřel. Potvrdil, že existoval speciální účet pro sledování elektronické pošty. Tvrdí ale, že se nepoužíval. Bývalý ředitel Mastný tvrdí, že pokud program fungoval, bylo to bez jeho vědomí.

Šéf IT oddělení Ivan Metelka prohlásil, že účet založil na příkaz Mastného, protože mu tvrdil, že to schválil sám Dobeš. Jedná se o informaci z sms zprávy, kterou ve středu zveřejnil ministr.

Případem se ve čtvrtek má zabývat klub poslanců TOP 09. „Na ministerstvu se dějí podivné věci. Odměny pro Dobešovy zaměstnance považuji za nemravně vysoké, z evropských fondů vyčerpali jen tři procenta a teď ještě tohle," řekl MF DNES Petr Gazdík, šéf poslanců TOP 09.

Související:

Dobeš nepovolil. Moderátorovi Železnému téměř nic neřekl 

Exmanželka Dobeše vzpomíná: Děly se tam divné věci 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…