Gruzínský ministr zahraničí Vašadze přijede do Česka

24.02.2011 10:33

Gruzínský ministr zahraničí Grigol Vašadze ve čtvrtek přiletí na dvoudenní návštěvu České republiky. Odpoledne se sejde k jednání s místopředsedou vlády a ministrem obrany Alexandrem Vondrou. V pátek Vašadzeho přijme jeho český protějšek Karel Schwarzenberg.

Gruzínský ministr zahraničí Vašadze přijede do Česka

Tématem návštěvy gruzínského ministra budou vztahy s Českou republikou a bezpečnostní situace v zakavkazském regionu. Rozhovory mezi představiteli obou zemí se stočí i na spolupráci v rámci Východního partnerství EU a aktuálního vývoje vztahů mezi Gruzií a Severoatlantickou aliancí (NATO), píše se na webu českého ministerstva zahraničí.

Češi chtěli mírové jednotky na hranice s Jižní Osetií

Internetový server WikiLeaks v úterý zveřejnil diplomatické depeše, ze kterých vyplývá, že česká diplomacie chtěla, aby NATO vyslalo mírové jednotky do Gruzie během krátké války s Ruskem v roce 2008. Češi si nicméně byli vědomi toho, že to nemá velkou šanci na úspěch. Vyplývá to z depeší americké ambasády v Praze.

Podle ČTK odmítlo české ministerstvo zahraničí tuto informaci komentovat s odůvodněním, že se nevyjadřuje k únikům diplomatických depeší, jež zveřejňuje server WikiLeaks.

Naposledy přijel z Gruzie do Česka na konci listopadu vicepremiér a ministr pro evropskou a euroatlantickou integraci Giorgi Baramidze. Tehdy řekl, že jeho země je pro klidné řešení problémů s Ruskem a do dvou až tří let bude připravena pro vstup do NATO.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…