Odborník tvrdí: Seznamy lékařů jsou nesmysl. Neovlivňuje to kvalitu práce

24.02.2011 13:57

Lékař Pavel Vepřek, který je zároveň předsedou sdružení Občan usilující o zlepšení poměrů ve zdravotnictví, tvrdí, že je rozdíl mezi politickou prací doktora a odbornou. Proto odsuzuje výzvu ke zveřejnění seznamů těch lékařů, kteří byli aktivní v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme.

Odborník tvrdí: Seznamy lékařů jsou nesmysl. Neovlivňuje to kvalitu práce

Někteří pacienti prý nemají důvěru k doktorům, kteří se zúčastnili odborové akce. Proto se začaly objevovat výzvy ke zveřejnění jejich seznamů. Je to dobře nebo špatně? Podle Pavla Vepřeka jednoznačně špatně.

„Politické postoje lékařů neovlivňují kvalitu práce, kterou dělají, a proto bychom měli být docela střízliví," uvedl k tomu pro Český rozhlas někdejší dlouholetý lékař motolské nemocnice Pavel Vepřek. Ten v devadesátých letech působil na lékařské fakultě Ottawské univerzity v Kanadě a poté jako náměstek a ředitel odboru FN Motol pro léčebně-preventivní péči. Před lety byl také odborným poradcem ministerstva zdravotnictví.

„Každá takováto akce na chvíli sice zbystří vnímání lidí, ale nečekám, že by to mělo dlouhého trvání, ale obvykle se život vrací do vyjetých kolejí," řekl dále Vepřek. Reagoval tak na zprávy, že lidé budou nyní pozorněji sledovat kvalitu práce lékařů.

„Zatímco kdekoli jinde už máme možnost se rozhodovat, jsme skutečně vnímáni jako zákazníci, a ten, kdo nám nabízí služby, se snaží si nás předcházet, tak v zdravotnictví to stále ještě neplatí. Tam stále ještě peníze netečou za pacientem a kvalitní práce není odměňována a špatná stíhána. Zdravotnictví je ještě takový skansen socialismu" poznamenal dále Vepřek.

Problémem jsou pojišťovny

Příčinu spatřuje v tom, že lidé nemají možnost rozhodovat se mezi pojišťovnami na základě jejich skutečné funkčnosti. „A úhradové mechanismy, které směřují do zdravotnických zařízení, jim stále neplatí za to, kolik pacientů a jak ošetří. Stále je to v nějakých paušálech a regulacích. Takže manažerovi z nemocnice se vyplatí více se věnovat partnerovi v pojišťovně, než tomu, aby získával pacienty," posteskl si Vepřek.

Slabiny spatřuje i v práci pojišťoven, které by měly mít větší vazbu na své pojištěnce. Měly by to být podle něj právě pojišťovny, které by zjišťovaly kvalitu práce zdravotníků.

Vepřek se v rozhovoru rozhlasu vyjádřil i k reformě zdravotnictví. „To, co je potřeba nyní a co pan ministr dělá, je řešení akutních problémů. A co by se dalo udělat: Je to změna úhradových mechanismů pro nemocnice, aby se zvýšila jejich motivace pacienty získávat a lépe se o ně starat," zdůraznil Vepřek. Podle něj bude muset ministr zdravotnictví Leoš Heger brzy stanovit definování péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, což by posílilo kontrolu práce pojišťoven.

Reformu Hegera by měla dnes odpoledne zhodnotit Národní ekonomická rady vlády.

Vývoj tohoto týdne:

Čtěte:

Sledujeme téma: Exodus lékařů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…