Kalousek: Vyšetřování kauzy ProMoPro neovlivňuji

25.02.2011 14:53

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odmítá tvrzení premiéra Petra Nečase (ODS), že hrubým způsobem ovlivňuje vyšetřování kauzy ProMoPro. Podle Kalouska se Nečas pouze snaží vyhovět výzvě pražských občanských demokratů.

Kalousek: Vyšetřování kauzy ProMoPro neovlivňuji

Kalousek si totiž nemyslí, že výtka premiéra Nečase k případu šetření ProMoPro je oprávněná. Nečas se podle něj jen snaží vyhovět ODS „Já se na jednu stranu snažím pana premiéra pochopit, že to má ve své straně těžké a že se snaží vyhovět výzvě pražské ODS, ale pokládám to za velmi nešťastné," uvedl Kalousek v rozhovoru Radiožurnálu.

„Tohle není žádný politický spor, tohle je jenom objektivní šetření protikorupčního orgánu. A jenom proto, že protikorupční orgán položil na stůl objektivní fakta, která se ODS nelíbí, se z toho snažit dělat politický spor, je nešťastné a kazí to úsilí vlády v boji proti praní špinavých peněz," zmínil dále Kalousek.

Premiér totiž včera v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že Kalousek není ve věci ProMoPro soudce ani vyšetřovatel a na výroky, co je a není trestným činem, by měl být velmi opatrný, aby se nevystavil podezření, že vyšetřování ovlivňuje. S ministrem financí chce proto Nečas o věci vést "velmi vážný rozhovor".

Je to zlodějna a za tím si stojím

Kalousek k tomu ale zdůraznil, že vyšetřování rozhodně neovlivňoval a informace o něm zveřejnil až poté, co finančně-analytického útvaru svá šetření skončil.

„Údaje, které finančně-analytický útvar shromáždil, mě skutečně opravňují k termínu naprosto nestandardní zlodějna, za tím si stojím. Z hlediska toho, zda se peníze ztratily a zda zakázka byla předražená, je vyšetřování skončeno. Teď je otázka, zda se z toho vyvodí, nebo nevyvodí trestní odpovědnost, a to není v působnosti ministerstva financí," dodal pro rozhlas Kalousek.

O co v případu jde? S případem firmy ProMoPro, která získala spornou zakázku v době českého předsednictví EU, je spojován Nečasův stranický kolega, místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

Kalousek umožnil vyšetřovatelům finančně-analytického útvaru svého ministerstva o kauze hovořit, ti pak před týdnem zveřejnili podrobnosti zjištěné útvarem o tocích peněz od firmy ProMoPro. Razantní postup vůči ministrovi financí žádala v úterý pražská ODS.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…