Filip se antikomunisty Štětiny nebojí. Nás nezrušíte, říká směle

25.02.2011 20:22

Ač o zrušení KSČM usiluje nejen skupina kolem senátora Jaromíra Štětiny, ale podle aktuálního výzkumu i více než polovina Čechů, sami komunisté se podobným snahám smějí. O zákazu strany prý nemůže být ani řeč.

Filip se antikomunisty Štětiny nebojí. Nás nezrušíte, říká směle

I přes snahy, které během jednadvaceti let, jež uplynuly od sametové revoluce, vyvinula řada politiků, je KSČM stále regulérní stranou, která má své zastoupení i v parlamentu.

V souvislosti s iniciativou vycházející zejména od senátora Jaromíra Štětiny, která usiluje o vyjádření soudu o legálnosti existence této strany, vznikl i výzkum společnosti SANEP.  

Z něho vyplynulo, že více než polovina Čechů je nakloněna zrušení KSČM. S koncem této partaje v něm vyslovilo souhlas 50,1 procent dotázaných.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Sami zástupci KSČM si ale s výsledky výzkumu těžkou hlavu nedělají. Je podle nich nutné je brát s rezervou.

"Je to jen jeden z dalších průzkumů, v tom minulém vyšlo, že 60 procent lidí je proti zrušení KSČM, podobná dotazování nevypovídají nic o náladě ve společnosti," sdělil serveru ParlamentníListy.cz přímo předseda komunistů Vojtěch Filip.

Filip: Máme demokracii? Pak KSČM nikdo nezruší

Ten se neobává ani snah senátora Štětiny. "V demokratickém státě je jejich realizace nemožná, pokud se nemáme stát nedemokratickým státem, pak se jejich naplnění neobávám," řekl Filip redakci.

A podobný názor jako Filip sdílí i jeho spolustraník, poslanec Stanislav Grospič. "Jsem přesvědčen, že podobné průzkumy je třeba brát velice obezřetně a ne vždy odráží většinové názory," sdělil ParlamentnímListům.cz s tím, že KSČM je podle něho stranou, která vyvíjí činnost v souladu s právním řádem ČR.

Zákaz KSČM? Proč? diví se Grospič

"Nemám obavy z možného zákazu KSČM a jsem přesvědčen, že pro něj neexistují žádné věcné a právní důvody," doplnil optimisticky Grospič.

Diskuze o možnosti komunistickou stranu zrušit jsou zajímavé zejména ve chvíli, kdy preference této strany rostou. Podle únorového výzkumu společnosti CVVM by v nich dokonce v nejbližší době mohly předstihnout i TOP 09.


Komunisté posilují. Šlapou na paty TOPce

TOP 09 by podle něho totiž v současnosti obdržela deset procent hlasů, KSČM jen o půl procenta méně.

Na přání většiny Čechů KSČM zrušit se redakce ptala i komunistů Miroslava Grebeníčka a Marty Semelové a předkladatele návrhu na zrušení strany Jaromíra Štětiny. Ti však na dotaz dosud nereagovali.


Více čtěte:

  • Hanba! Grebeníčka ve sněmovně vypískali za jeho řeči o třetím odboji 

  • Komunisty už zrušit nemůžeme. Je příliš pozdě, pění Jandák 
     

  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Tomio Okamura byl položen dotaz

    Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

    Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

    4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

    Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…