Tolik spěchu se zvýšením DPH? Nechápeme, shodla se opozice

26.02.2011 6:58

Ekonomičtí ministři vlády Petra Nečase (ODS) se na pátečním jednání shodli, že DPH na jednotnou výši 20 procent je třeba navýšit co nejdříve. A to ještě před koncem tohoto roku. Oopozice se ale vládnímu daňovému spěchu diví.

Tolik spěchu se zvýšením DPH? Nechápeme, shodla se opozice

Opozice v této souvislosti pochybuje o tom, že kabinet hodlá vybrané peníze použít jen na důchodovou reformu, jak slibuje. 

"Vláda si vylepšuje státní rozpočet," řekl v pátek místopředseda ČSSD a bývalý ministr práce Zdeněk Škromach. Podobně mluvil i poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Dolejš: Vláda myslí na zadní vrátka?

"Myslím, že jde o snahu flikovat rozpočet, respektive vytvořit si rezervu na to, že plnění rozpočtu nebude takové, jaké se plánovalo," dodal komunista. Poukázal například na to, že podle nových prognóz se letos očekává nižší ekonomický růst, než na jakém byl návrh státního rozpočtu sestaven. 

Podle místopředsedkyně vládních Věcí veřejných Kateřiny Klasnové je návrh kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) důležitým prvním krokem k důchodové reformě. "Tento krok je nutný, protože na účtu chybí 35 miliard a je třeba ho nějak zaplnit," řekla Klasnová. Připustila však, že se jí příliš nelíbí převedení knih do vyšší sazby DPH.

Škromach: Na reformu doplatí hlavně děti a postižení

Obě opoziční strany se zvýšením DPH nesouhlasí. Poukazují na prudké zdražení některých výrobků a služeb. Podle Škromacha zasáhne nejvíce rodiny s dětmi, seniory a zdravotně postižené lidi. 

Skeptická je opozice také k možnosti převádět procento ze sociálního pojištění rodičům na důchody. Podle Dolejše kupní síla důchodů klesá a chudé děti ji chudým penzistům nevyrovnají.

"Mezigenerační solidarita je zakotvena v průběžném systému," zdůraznil poslanec a pozastavil se nad dobrovolností vládou navrhovaného opatření. Rovněž podle Škromacha úprava nic neřeší a jednotlivé střípky důchodové reformy plánované koalicí mohou být jako celek spíš negativní. 

Debata ukončena, pravili ministři

Dneškem ekonomičtí ministři debatu nad důchodovou reformou ukončili. Na hlavních rysech důchodové reformy se ekonomičtí ministři dohodli minulý týden.

Podle nich si budou moci lidé mladší 35 let od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají i ze svého. Výpadek příjmů na sociální pojištění mají pokrýt výnosy ze sjednocené sazby DPH. 

Výjimkou by byly vyjmenované základní potraviny - mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa, potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. U nich by DPH zůstala na deseti procentech.

Více čtěte:

  • Blesk spočítal: Na penzi se státem se nevyplatí spořit
  • Seďa (ČSSD): Důchodová reforma. Komu ku prospěchu?
  • Nečas: DPH by se mohlo zvednout už od října
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…