Hasiči chudnou, jejich "prezident" má odměny. Ať jde, volají

26.02.2011 15:21

Přetekla už poslední kapka? Pro některé hasiče ano. Tou pomyslnou poslední se tentokrát nestal pohled na výplatní pásky, které postihlo dosud nejvyšší snížení platů v historii hasičského záchranného sboru, ale odměny pro ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Miroslava Štěpána. Hasičské odbory budou zvažovat výzvu Štěpánovi, aby odstoupil.

Hasiči chudnou, jejich "prezident" má odměny. Ať jde, volají

Ten podle dostupných informací získal odměnu od Radka Johna 480 000 Kč, což je podstatně více než získali náměstci ministra vnitra.

Kvůli destabilizaci?

Podle informací Práva dal ministr vnitra Radek John na konci roku šéfovi českých profesionálních hasičů Miroslavu Štěpánovi odměnu 480 tisíc korun. Sám Štěpán tuto informaci popřel, nicméně John ji potvrdil.

„Když už to víte, tak to vysvětlím. Štěpán za mého předchůdce Peciny dostal vysoké odměny do výsluh. Pak prostě přišel a říkal: Já když odejdu teď, tak dostanu takovou výsluhu, že jsem doživotně v pohodičce, a když tu zůstanu, tak pak budu mít celý život nižší výsluhy. A protože jsem nechtěl, aby v tom roce odešel, poněvadž by byla destabilizace, tak jsem mu řekl: Dobře, dorovnám Vám to, abyste kvůli výsluhám neodešel. Proto on má tuto odměnu," vysvětlil Právu odměnu ministr John.

Spadl jsem ze židle

Na internetovém blogu Požáry.cz se okamžitě strhla vášnivá diskuse a hasiči se nebáli dát průchod svým pocitům.

,,Ještě nedávno mluvil pan generál o tom, že potápějící loď se neopouští... hezká slova schovaná za prachama."
,,Tohle mi po ránu hoši nedělejte, normálně sem upad ze židle. Jestli je tohle pravda, tak je to výsměch do ksichtu všech hasičů z HZS, především ze strany vašeho "největšího" generála! Jeho odstoupení jste měli žádat, "džony" je malá ryba," přispěli do diskuse hasiči.

Vosí hnízdo

Zklamaní a frustraci hasičů však přejímá i předseda hasičských odborů Zdeněk Oberreiter ,,Já vnímám jejich pocity úplně stejně. Tady byla překročena mez. Za Odborový svaz hasičů mohu potvrdit, že se budeme vážně zabývat výzvou generála Štěpána k odstoupení z funkce," potvrdil ParlamentnímListům.cz Oberreiter.
Generál Štěpán má však podobný status jako policejní prezident a ze své funkce je za zákona v podstatě neodvolatelný.

Děkujeme, nehasíme? I hasičům dochází trpělivost. Zatím jen on-line

Odvolat nejen velitele, ale i Johna

Hasiči se nicméně hojně zapojují do petiční akce za odvolání ministrova vnitra.
„S odvoláním Radka Johna souhlasí v Nové Pace všichni, na Jičínsku už petici podepsalo zhruba šedesát procent příslušníků policie. Předpokládáme, že účast bude v závěru 90 procent," sdělil Jičínskému deníku velitel packého obvodu Jan Kordí. Snížení platů nepostihlo všechny hasiče stejně, pohybuje se v rozmezí od 8 do 16 procent.

Související:
Radku Johne, mezi nás klín nevrazíš. Bratři hasiči a bratři policisté

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …