Kolín chce za miliony prodat část centra. Kupce ale zatím nenašel

27.02.2011 13:51

Za areál, který má kolínská radnice v úmyslu prodat, požaduje 23 milionů. Zatím se jí však žádný zájemce o nákup nepřihlásil.

Kolín chce za miliony prodat část centra. Kupce ale zatím nenašel

Kolínská radnice se snaží prodat pozemek v centru města, který dříve využívaly technické služby. Za areál o rozloze 5800 metrů čtverečních žádá 23 milionů korun. Zatím se ale žádný zájemce nepřihlásil, uvažuje se proto o rozdělení na menší parcely, které by se snáze prodaly, řekl starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín). 

Pro zadlužené město je prodej areálu v Kmochově ulici důležitý. Hospodaření Kolína totiž z velké části zatěžují závazky spojené s vybudováním průmyslové zóny v Ovčárech a bytů pro tamní automobilku. V součtu představují miliardu korun, kterou musí město splatit do roku 2024. Kvůli úsporám má město letos méně peněz na investice. 

Miliony do městského rozpočtu. Kdo mu je dá? 

"Ten zájem prodat pozemek trvá, protože hodláme touto sumou posílit městský rozpočet a máme signály, že po menších částech, by ta šance byla," uvedl starosta. O odkoupení areálu měl původně zájem investor z Rakouska, nakonec si to ale rozmyslel. 

Město může nyní buď pozemek dál nabízet za stávajících podmínek, nebo areál rozdělit. "Má to ovšem jednu nevýhodu, na kterou si potom musíme dát velký pozor. Je to pozemek ve středu města v relativně architektonicky cenné oblasti. Musíme si dát pozor, aby tam byla zachována architektonická jednota," upozornil starosta. Jít s cenou dolů se radnici nechce, protože už současná nabídka je podle Rakušana pod odhadní cenou. 

Technické služby nyní ve městě provozuje společnost AVE Kolín, která má nové sídlo v Třídvorské ulici. V bývalém areálu zbyla ještě stará čerpací stanice, kterou se firma zavázala odstěhovat. 

Město myslí i na rezervu 

Kolín letos hospodaří s celkovými výdaji 965 milionů korun a očekávanými příjmy 967 milionů. Plánovaný dvoumilionový přebytek je ponechán jako rezerva. V porovnáním s rokem 2010 klesly výdaje města o 135 milionů korun.

Více čtěte: 

Kolín: Na nové parkoviště u nemocnice letos peníze nejsou 

Foto: cnb.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …