Počet z bytu vykázaných agresorů rok od roku roste

27.02.2011 15:36

Podle databází Bílého kruhu bezpečí počet násilníků, kteří byli vykázáni z bytu, rok od roku narůstá. Odborníci ale tvrdí, že tento krok nemusí být důsledkem zvyšující se agresivity, ale stojí za ním i profesionalita policie.

Počet z bytu vykázaných agresorů rok od roku roste

Možnost vykázat pachatele domácího násilí z bytu využívá policie poměrně hojně. Za čtyři roky, po které může toto opatření používat, jej použila už ve 3377 případech. Klíče přitom podle informací Bílého kruhu bezpečí agresorům odebrala v 1058 případech.

Domácí násilí patří v Česku mezi trestné činy od června 2004. Vykázat na deset dní z domova lidi, kteří ubližují svým blízkým, smí přitom policie od ledna 2007. Chrání tak ohrožené osoby před případnými dalšími útoky. Obětem pak pomáhá 15 intervenčních center. 


Vykázaných je čím dál víc

Počet lidí, kteří byli z domova vykázáni, se rok od roku zvyšuje. Nejméně jich podle databáze Bílého kruhu bezpečí bylo v roce 2008. Tehdy bylo z bytu za účasti policie vyprovozeno jen 679 osob.

Podle odborníků za tím není ani tak to, že by Češi a Češky v loňském roce byli agresivnější a víc své blízké týrali a deptali. Za vyššími počty může být i to, že policisté mají s vykázáním větší zkušenosti a dokážou nebezpečí přesněji vyhodnotit. 

Policie může násilnické lidi vykázat na deset dní z domova i bez souhlasu těch, které ohrožují. Dodržování opatření musí také na místě několikrát zkontrolovat. Soud může desetidenní dobu "viníkovi" prodloužit a zakázat mu i přibližovat se k obětem. Ty o to ale musejí požádat. 

Odchod z bytu jako prevence 

Zástupci organizací na pomoc obětem a autoři zákona opakovaně uvedli, že vykázání není trest pro násilníky. Má působit preventivně a chránit ohrožené osoby před dalším útokem. 

Pracovníci intervenčních center ale připomínají, že domácí násilí nemusí být jen fyzické. Může být i psychické, sexuální či ekonomické. Neodehrává se také jen mezi partnery, ale i mezi rodiči a dětmi či mezi prarodiči a vnoučaty.

"Nejde o vzájemné napadání, ale o opakované, dlouhodobé a stupňující se násilí jednoho člena rodiny vůči druhému," tvrdí třeba Asociace pracovníků intervenčních center. Podle ní se domácí násilí dotýká každé páté rodiny v Česku.

Více čtěte:

Paroubek: Politici problémy domácího násilí přehlížejí 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…