Nečas se bude divit, hrozí rodiče. Položí mu před úřad pleny

27.02.2011 18:48

Protestní pochod rodičů s dětmi začíná získávat spojence i ve vysokých patrech české politiky. Maminky s dětmi, které akci zorganizovaly, získaly nyní i záštitu v podobě senátora a bývalého ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. Nespokojení rodiče se chystají zvolit specifický způsob protestu - položí před úřad vlády dětské pleny.

Nečas se bude divit, hrozí rodiče. Položí mu před úřad pleny

Protest proti způsobu vyplácení výživného, porodného i za změnu volby rodičovského příspěvku se uskuteční 25.března 2011.

Exministr práce a sociálních věcí a senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) přislíbil účast na protestu.
,,Ano, pokud to jen trochu půjde, dorazím a pochod podporuji v plném rozsahu.  Je třeba si uvědomit, že snížením rodičovského, porodného a dětských přídavků se z toho stávají chudinské dávky. V dalších návrzích vlády je zkoumání majetkových poměrů, z čehož v důsledku vychází, že na ty dávky dosáhne jen ten, který nic nemá, a proti tomu se musí bojovat," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Škromach.

Škromach: Plány ministra Drábka v oblasti dávek v hmotné nouzi jsou asociální

Mnogo nás

,,Předpokládaná účast bude určitě větší než tisíc, a to doufám i v případě špatného počasí. Na internetové petici máme už 1361 podpisů, ale několikanásobně vyšší číslo očekáváme u její papírové formy," sdělila redakci Erika Parkanová, spoluorganizátorka pochodu.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek nijak podle Parkanové na petici nereagoval. ,,Je toho víc, co nám vadí a způsob vyplácení rodičovské je jen jedním z bodů v petici. To se bude pan ministr divit, až se před Úřadem vlády začnou kupit pleny," konstatuje Parkanová.

Zablokováno. Protest žen na mateřské má nepřátele

Málo oblíbená

Drábek kritice brání. Připravil změny, ale stanovisko vlády bylo jiné. ,,Připravovaná reforma výplaty sociální podpory předpokládá rozvolnění rodičovského příspěvku, aby si sami rodiče mohli zvolit výši čerpání. Už jsem to navrhoval loni, tenkrát to ale vláda neschválila," uvedl v minulosti pro redakci ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. 

Ministerstvo sjednocením celkové částky vyplácené při dvouleté a čtyřleté rodičovské dovolené získalo úsporu přibližně jednu miliardu korun. Nevýhodnost pro žadatele dokladovanou poklesem obliby u čtyřletého modelu rodičovského příspěvku však dokládají čísla. ,,Ze statistik MPSV vychází, že počet žadatelů o čtyřletý model vyplácení mateřské podpory je nižší a nižší," sdělila ParlamentnímListům.cz zástupkyně tiskové mluvčí MPSV Táňa Švrčková.

Na čtyřleté rodičovské jsou dávky do 9 měsíců věku dítěte 7600 korun a poté až do jeho 4 let (48 měsíců) se příspěvek sníží na 3800 korun. Celkem si tedy matky za 4 roky přijdou na 216600 Kč, u tříletého modelu je to celkem 235 600Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …