Roďme bez lékařů a ušetříme, volají porodní asistentky

27.02.2011 20:44

Porodní asistentky přišly s inovativním nápadem. Aby se ve zdravotnictví ušetřilo, nemuseli by prý být lékaři přítomni všem porodům. Ony samy by si totiž vystačily.

Roďme bez lékařů a ušetříme, volají porodní asistentky

Ač se zdá, že ukončením akce Děkujeme, odcházíme byla krize ve zdravotnictví zažehnána, resort se stále potýká s nedostatkem financí.

Slovo má ministerstvo 


S receptem na to, jak je ušetřit, ale nyní přišly propagátorky přirozených porodů. Ty chtějí, aby ministerstvo reformami zvýšilo jejich kompetence a umožnilo rodit ženám v nemocnicích bez dozoru lékaře. Informaci přinesl server iDNES.cz.

Více o exodu lékařů ZDE 

Podobný systém v ČR už ojediněle funguje. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) má ovšem přednost bezpečí novorozenců před úsporami.  


"Chceme, aby porodní asistentky mohly svou činnost provádět přímo v nemocnicích a zdravotní pojišťovny jimi vedený porod uznal jako hrazený úkon," řekla serveru iDNES.cz výkonná ředitelka Unie porodních asistentek (UNIPA) Kateřina Klíčová. UNIPA sdružuje zhruba tři desítky žen, které propagují přirozené a domácí porody.

Propagátorky přirozených porodů tak žádají, aby v nemocnicích vznikla samostatná oddělení s vlastními porodními místnostmi, kde by porody probíhaly pod jejich dohledem a asistencí. Lékař by u nich chyběl.

Lékaři jsou u porodů zbyteční? 

"Jde o to, aby ke každému porodu nebyli systematicky voláni lékaři. Na oddělení by jich tak mohlo být o polovinu méně," dodala Klíčová.

Podle asistentek by stát při přenesení části odpovědnosti jen na ně ušetřil ročně přes 206 milionů korun.

"Je to efektivní i v tom, že porody by nebyly tolik urychlované a v místnosti by chyběly přístroje nutné při komplikacích, což by rodičky méně stresovalo," vysvětlila Klíčová.


Nápad aby některé porody probíhaly přirozeně a bez lékařů, rozděluje nejen porodníky, ale také zdravotní sestry. Ne všechny by totiž chtěly, aby kvůli nárustu kompetencí nesly také větší odpovědnost.

Exodus zažehnán. A co dál?


České zdravotnictví prošlo nedávno velkou krizí. Kvůli nízkým platům a špatným pracovním podmínkám jej chtěly opustit čtyři tisíce lékařů. Po dohodě s Hegerem ale výpovědi většina z nich už stáhla.

Více čtěte:

Stáhněte výpovědi, vyzval Engel. Doufá, že ho jeho revoluce nesežere

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…