Hřebíčková: Místo v Radě OSN není jisté. I Gruzie a Rumunsko mají šanci

28.02.2011 9:27

Česká republika se utká s Gruzií a Rumunskem o členství v Radě OSN pro lidská práva. V Ženevě proto k české kandidatuře vystoupí ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. O členství v této organizaci mělo Česko zájem už před třemi lety. Tehdy jsme ale kandidaturu přenechali Slovensku.

Hřebíčková: Místo v Radě OSN není jisté. I Gruzie a Rumunsko mají šanci

Podaří-li se nám ve volbě uspět, v čele Rady OSN pro lidská práva pak budeme působit tři roky.

„Budeme mít silnější pozici. Tím, že získáme hlasovací právo, tak členská země v Radě na multilaterální úrovni, nebo-li úrovni OSN, ale všech dalších regionálních skupin, se bude moci snažit, buď úspěšně, nebo neúspěšně, ovlivňovat vývoj v lidskoprávní tématice, " vysvětlila k tomu pro Český rozhlas Janina Hřebíčková z ministerstva zahraničních věcí:

Důležité je ale během probíhající kampaně zaujmout projekty a plány. Právě ty nám totiž mohou pomoci zvítězit nad konkurenční Gruzií a Rumunskem. Podle Hřebíčkové ale Gruzií a Rumunsko nesmíme podceňovat.

„Myslíme, že v této fázi bychom k tomu měli mít víc co říct než třeba Gruzie, která ještě potřebuje získávat spoustu zkušeností. Ale třeba si to jiné státy z jiných regionálních skupin nemyslí, třeba bude naopak většina, která zvolí Gruzii nebo Rumunsko právě z těchto důvodů, abychom tam my nebyli moc slyšet a vidět," dodala Hřebíčková.

Jasno ale bude až v květnu

Rozhlas připomíná, že Česku může pomoci osobnost Karla Schwarzenberga. Má už totiž zkušenosti s vedením podobné instituce - v letech 1984 až 1989 totiž vedl Mezinárodní helsinský výbor pro lidská práva.

Sám Schwarzenberg je ale skeptický. „My v našich dějinách jsme byli vždycky schopní něco pokazit, v tuto naší schopnost jsem vždycky věřil. Ale my na tom budeme pracovat, aby se to podařilo," řekl kdysi Schwarzenberg.

Výsledek hlasování bude znám až v květnu - na zasedání Valného shromáždění, které se uskuteční v sídle OSN v New Yorku.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…