Lžeš, ty vole, fůůj, řvali v přímém přenosu na ministra kultury

28.02.2011 11:44

Ministr kultury Jiří Besser uvažuje o tom, že ze dvou pražských operních scén vytvoří jednu. Prozatím ale Státní opera Praha i operní scéna Národního divadla fungují.

Lžeš, ty vole, fůůj, řvali v přímém přenosu na ministra kultury

Svůj názor o chystaných krocích ovšem zaměstnanci Státní opery Praha vyjádřili už v pondělí, a to protestem přímo v prostorách ministerstva kultury. Živý vstup, který přenášela veřejnoprávní Česká televize, tak skončil nevídanou melou. "Lžeš! Nelži! Fůůj!" pokřikovali přítomní protestující na ministra Bessera, který se do kamer ČT24 snažil obhájit své kroky.

"Poprosil bych, aby dosud nikdo nezpochybňoval kroky, které děláme," řekl a na chvíli pokračoval, tentokrát směrem k zaměstnancům Státní opery. "Protestujte, protestujte a stávkujte, ale až po nějakém konečném rozhodnutí," promluvil šéf resortu k přítomné skupině. "Fůůj," zněla okamžitá reakce. Bouřlivou chvilku se snažila klidnit moderátorka vysílání, ale marně.

"Tak ještě se i v této atmosféře pokusím o jednu otázku, pane ministře..." "Lže, lže!" nenechali se zaskočit pracovníci Státní opery.

Jiří Besser tak byl stručný. "Myslím si, že nyní je naprosto zbytečné cokoli říkat. Ve hře dosud nejsou žádné konkrétní varianty. Chci ale říci, že všechny kroky se dají dělat systematicky tak, aby se spravilo umělecké i ekonomické zázemí. Ale říkat něco dalšího, je to zbytečné, jen se podívejte, jaký ohlas vyvolala jedna věta. Je to, opakuji, naprosto zbytečné," dodal Besser na adresu nespokojených účastníků protestu.

Kdo nestačí, půjde

Jak ovšem k nápadu možné fúze v minulých dnech uvedl Radim Dolanský, pověřený ředitel Státní opery Praha, "sloučení dvou příspěvkových organizací vlastně ani nepřipouští naše legislativa. Zákon o hospodaření se státním majetkem sice uvádí možnost, že zřizovatel příspěvkové organizace sice může organizaci založit nebo zrušit, nicméně nenajdete tam ani zmínku o slučování."


Kolik stojí opera?


Jiří Besser závěrem svého televizního entrée ještě stihnul poznamenat, že o práci se nemusí bát nikdo. "Vlastně se o práci mohou bát jen ti, kteří na ni nestačí," dodal zástupce TOP 09 ve vládě se širokým úsměvem.

Konkrétní kroky chystaného sloučení by mělo ministerstvo kultury oznámit do dvou až tří měsíců, jak Jiří Besser potvrdil ParlamentnímListům.cz.

O co jde? 

Vážná hudba a opera je v posledních hodinách v hledáčku médií i proto, že v sobotu manželka prezidenta republiky Livia Klausová zahájila 10. ročník Festivalu hudebního divadla Opera 2011, který bude až do 15. března probíhat v historických budovách Národního a Stavovského divadla a Státní opery. Fanoušci opery zde budou mít možnost setkat se s nejlepšími díly pražské i mimopražské operní scény.

Ministerstvo kultury již dříve dalo najevo, že vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor. Reformu, v níž se počítá se sloučením Státní opery a Národního divadla, připravuje náměstek ministra Radek Zdráhal. Ten tvrdí, že sloučením se dosáhne úspornějšího provozu a zkvalitnění produkce, nikoliv zrušení provozů. Jenže to se lidem, kteří ve Státní opeře Praha pracují, hrubě nelíbí. Proto na dnes svolali demonstraci, na níž předali  ministrovi Jiřímu Besserovi otevřený dopis, kde své výhrady shrnují.

Podle organizátorů protestu plánované majetkové sloučení obou scén není zcela v souladu se zákonem a z hlediska času je neproveditelné. "Zákon o hospodaření se státním majetkem sice uvádí možnost, že zřizovatel příspěvkové organizace může organizaci založit nebo zrušit, nicméně nenajdete tam ani zmínku o slučování," uvedl k tomu nedávno pověřený ředitel opery Radim Dolanský.

Dodal, že po poradě s několika právníky nenašel způsob, jak zaměstnance s platnou pracovní smlouvou přimět k rekonkurzům, které jsou předpokladem ke sloučení divadelních sborů. Deklarované snížení financí ani zvýšení kvality se prý navíc neopírá o reálné informace.

Do dvou měsíců bude mít ministerstvo jasněji

Komise, která nyní projednává budoucnost obou scén, vznikla na začátku února. Ke komisi své návrhy předal i nynější pověřený šéf opery Dolanský. Navrhuje zachovat i nadále samostatnou existenci Státní opery, jiný návrh se týká umělecké vize a organizační struktury.

Náměstek Bessera Zdráhal uvedl, že asi do měsíce a půl by měla být dokončena právní analýza možných řešení, v horizontu dvou měsíců by měly být známy výstupy z diskusí týmu, které se budou konzultovat jak s ředitelem Dolanským, tak i se šéfem Národního divadla Ondřejem Černým. Do dvou měsíců by se navíc mělo dokončit posouzení technického stavu opery.

Právě kvůli technickému stavu a minusovému schodku rezignoval koncem roku tehdejší šéf Státní opery Praha Oliver Dohnányi. Důvodem jeho rezignace byla i velká plánovaná rekonstrukce v řádech desítek milionů korun. Ty totiž Praha v rozpočtu nemá.

Změny v chodu obou scén se mají týkat i Stavovského divadla. Ministr kultury Besser  již dříve prohlásil, že činohra z pražského Stavovského divadla nezmizí. Toho se obávali herci Národního divadla, kteří proti uvažovaným změnám protestovali.

K tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…