NERV mluví do školství: Kantorům od druhého stupně stačí „bakalář“

01.03.2011 6:26

Pedagogům, kteří učí od druhého stupně na základní škole výše, by mohl stačit jen bakalářský diplom. Vládě to navrhuje Národní ekonomická rada vlády. Podle Daniela Münicha, garanta rady pro oblast školství, by se měla zvýšit hlavně praxe pro budoucí učitele.

NERV mluví do školství: Kantorům od druhého stupně stačí „bakalář“

„Studie z celého světa ukazují, že vazba mezi skutečnou kvalitou učitele a formálním vzděláním, kterého dosáhl, je velice malá. Empirické studie ukazují, že jsou to jiné charakteristiky, které činí učitele dobrým nebo špatným. Proto netlačit učitele do vysokého magisterského vzdělávání, kdy víme, že po jeho absolvování nemají žádnou pořádnou praxi, jsou ve školách v podstatě nepoužitelní a školy je to musejí naučit. Anebo je to nenaučí a pak to skončí špatně, tedy že učí špatně," řekl v této souvislosti Českému rozhlasu Münich.

Magisterské vzdělání je podle něj nezbytné pouze u učitelů na prvním stupni ZŠ, ředitelů škol a odborných pedagogů. Ostatním vyučujícím by podle NERV stačily krátké pedagogické kurzy jako nástavba bakalářského studia jakéhokoliv směru, tedy nejenom pedagogiky. To by mělo za katedry přivést více odborníků z praxe.

"Snížit nábor pedagogických fakult neúměrný budoucí poptávce po učitelích, zvýšit tím výběrovost a posílit zacílenost na zájemce s reálným zájmem o pedagogickou profesi," navrhuje také NERV.

Dobeš jde proti NERVu: Já bych laťku nesnižoval

V jeho námětech je i to, aby posluchači pedagogických fakult během studia absolvovali výrazně více praktického vyučování a aby se povinná výuka jazyků omezila jen na angličtinu, ostatní jazyky by byly volitelné.

Ministr školství Josef Dobeš ale přitom podporuje kvalifikované učitele. Ti také letos dostali přidáno. „Já bych ne úplně snižoval laťku," reagoval na závěry NERV ministr školství Dobeš.

Od letošního ledna přidal kvalifikovaným učitelům 2,1 miliardy na platy, což mělo ostatní pedagogy motivovat k doplnění vzdělání. S návrhem posílit praktické vyučování na pedagogických fakultách ale souhlasí.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…