Šéfka sester doktorům: Kubkova komora je k ničemu, rušte členství

01.03.2011 7:24

Ředitelka Všeobecné Fakultní nemocnice v Praze a prezidentka České asociace sester Dana Jurásková je přesvědčena, že akce Děkujeme, odcházíme ukázala, že Česká lékařská komora neplní svou funkci. Osobně by se přikláněla ke zrušení dosavadního povinného členství lékařů v ní.

Šéfka sester doktorům: Kubkova komora je k ničemu, rušte členství

"Tak jak sleduji fungování České lékařské komory a jak znám názory mnohých lékařů, tak jsem přesvědčena, že tato instituce neplní funkci, kvůli která byla kdysi založena. To znamená, hlídání odbornosti, etiky a dalších odborných parametrů směrem k lékařské veřejnosti," řekla na dotaz ParlamentníchListů.cz Jurásková.

Možná jste nečetli:
Profiodborář Engel? Asi ano. Pryč od pacientů a za stejné peníze
Engel: Šmucler a Chrenek chtěli ovládnout zdravotnictví. A nevyšlo to

Zrušit povinné členství

Narážela tak krom jiného i na roli komory v nedávné akci Děkujeme, odcházíme, kdy prezident komory Milan Kubek, jenž je zároveň i ve vedení Lékařského odborového klubu, se v mnohém nepokrytě stavěl na stranu odborů. „Vzhledem k tomu, že mám signály o tom, že spousta lékařů zpochybňuje procesy, které se v rámci lékařské komory dějí, klonila bych se k tomu, aby členství v komoře bylo nepovinné," dodala Jurásková.

Ta v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz odmítla některé narážky sester zejména z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, že Českou asociaci sester opouští ve větší míře její členky. A to na protest proti vyjádření nesouhlasu asociace s nátlakovou akcí Děkujeme, odcházíme.

Více k tématu EXODUS LÉKAŘŮ 

Asociace o sestry nepřichází

„Ne, rozhodně nedochází k žádnému masovému odlivu. Naopak, shodou okolností v kraji Vysočina právě vzniká sesterská sekce asociace, čili se spíše mírně rozrůstáme," podotkla Jurásková. Na dotaz Parlamentních listů současně odmítla spekulace tisku o tom, že se mnohde rapidně zhoršily vztahy mezi sestrami a lékaři kvůli akci Děkujeme, odcházíme.

„Ne, takové signály nemám ani ze své nemocnice, ani z jiných nemocnic či regionů. Už vůbec nevěřím v otevřené války, tak jak jsem si o nich přečetla v některých novinách," konstatovala ředitelka. Připustila sice, že někde panuje jistá nervozita, ale podle ní jsou lékaři stejně jako sestry profesionálové. Proto věří, že případné napětí brzy zmizí.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…