Prý ostuda ministerstva: Chaos v nájmech. Bárto, Johne, co teď?

01.03.2011 9:22

Ministerstvo pro místní rozvoj včera představilo mapu nájemného. Bulvární deník Blesk ovšem k tomu píše, že mapa je samá díra. Místo vyjasnění a zpřehlednění situace kolem cen činží totiž prý přinese ještě větší zmatek.

Prý ostuda ministerstva: Chaos v nájmech. Bárto, Johne, co teď?

S loňským rokem skončila regulace nájemného přibližně pro 400 tisíc bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze k tomu dojde 31. prosince 2012. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) proto vybralo Institut regionálních informací, který vytváří „mapu" obvyklých nájmů pro celé Česko.

A proč Blesk tak negativně referuje o cenově mapě nájemného? Obsahuje totiž jen deset procent obcí Česka. A protože se zřejmě za to ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský styděl, tak se na poslední chvíli omluvil a na ohlášenou tiskovou konferenci vůbec nedorazil.

Ministerstvo zveřejnilo mapu pro pouze 64 obcí

Mapa nájemného by se v budoucnu měla stát pomůckou při vyjednávání o ceně deregulovaného nájemného. „Ministerstvo ovšem včera zveřejnilo mapu pouze 64 obcí z celkových 639, která vychází jen ze soudně znaleckých posudků," zmínil k tomu bulvární deník.

Podle mapy má majitel domu orientačně určovat cenu nájmu. Pokud zvolí vyšší činži, než je místně obvyklá, může se nájemník obrátit na soud.

„Většina se ovšem zatím nedočká, protože jejich město v systému zcela chybí. Kompletně vynechána jsou čísla z Olomouckého, Zlínského, Plzeňského nebo Karlovarského kraje," připomíná k tomu pichlavě Blesk s tím, že v úplné podobě by mapa měla být za 12 až 18 měsíců.

Blesk své negativní hodnocení ministerstva místního rozvoje vedeného Kamilem Jankovským, jehož do úřadu dosadily Věci veřejné, pak završuje v titulku na první straně větami: „Nikdo neví, kolik má platit. Jak budou rozhodovat soudy? Johne, Bárto, co mají lidé dělat? "

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…