Inspekce zkoumá Pospíšilův diář. Pomáhá tím podezřelému?

01.03.2011 10:27

Policejní inspekce šetří zakázku na sledování a kompromitaci ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Podle serveru iDnes.cz policisté požádali prý v rámci šetření i o Pospíšilův diář s přesným seznamem schůzek a „neohlášeně“ také vyslechli i ministrovu asistentku.

Inspekce zkoumá Pospíšilův diář. Pomáhá tím podezřelému?

"Od asistentky chtěli informace o pohybu ministra, především jeho elektronické diáře z obou funkčních období. Byla vyděšená," řekl pro server náměstek ministra Filip Melzer.

O informace z ministrova soukromí požádal Ladislav Veselý, koncipient advokátní kanceláře, kterou spoluvlastní bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Najal si na to soukromého detektiva. Ten řekl, že mu Veselý nabízel třicet tisíc korun za každý den sledování. Po zveřejnění se případu chopila policejní inspekce. Nyní zjišťuje, kde vzal Veselý detailní itinerář toho, kde se Pospíšil vyskytuje a jaké má zvyky.

Inspekce kromě zmapování ministrových diářů a schůzek vyslechla i všechny Pospíšilovy ochránce. A právě v tom je problém. Inspekce nasbírala ve spise totiž velké množství informací o Pospíšilovi, a to ho by se v případě obvinění mohli chopit Veselý nebo kdokoliv jiný. Měli by totiž ze zákona přístup do spisu a našli by tam tak mnohé informace, po nichž Veselý pátral.

"Ve spise jsou jména ministrových ochránců, telefonní čísla na ně i jejich výpovědi," uvedl v této souvislosti por iDnes.cz náměstek ministra Melzer.

Ministerstvo spravedlnosti podalo loni v listopadu trestní oznámení pro několik trestných činů. Veselý se mohl dopustit neoprávněného nakládání s osobními údaji či pronásledování,  jeho zdroj z policie ještě ohrožení utajované skutečnosti. Inspekce ho dosud nevypátrala.

Veselý patří k "rychlostudentům" plzeňských práv. Popírá, že chtěl nechat Pospíšila sledovat či získat jeho podrobný itinerář. Spíše stále dokola opakuje, že to byla jeho osobní msta Pospíšilovi za to, že se ho ještě jako děkan plzeňských práv nezastal.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…