Pražští radní budou mít o Blance už pravidelnější informace

01.03.2011 14:00

Noví radní hlavního města Prahy probírali další osud tunelu Blanka, jehož stavba byla předražena o deset miliard korun. Jenže žádné nové závratné informace k tomu, čím by se zdražení vysvětlilo, radní na stole asi neměli. Usnesli se však na tom, že budou od nynějška vyžadovat pravidelnější informace o výstavbě - jednou za čtvtletí. Celé zastupitelstvo pak ucelenější zprávu k tomu dostane jednou za půl roku. Proč? Dřív tomu tak totiž nebylo.

Pražští radní budou mít o Blance už pravidelnější informace

„Jednání rady proběhlo na toto téma jedno jediné a to v roce 2008, jinak na žádném jiném se tyto otázky neprobíraly," uvedl dnes překvapivě primátor Prahy Bohuslav Svoboda  (ODS).  

První zprávy o tunelu Blanka by měly přijít v květnu, další v září a poslední v prosinci. Zastupitelé hlavního města budou dostávat pravidelné informace v červnu a v prosinci.    

„Dnes jsme na radě projednali detailní rozbor investičních nákladů tunelového komplexu Blanka .Ta zpráva, která má 101 stránek, bude zveřejněna už ve středu na webových stránkách Prahy," informoval také Svoboda. Analýzu vypracoval magistrátní odbor městského investora, který měl stavbu na starosti.

Praha kvůli Blance chystá revizi některých dosud nerealizovaných částí tunelového komplexu Blanka, které by mohly prodražit celou stavbu. Rada si prý k tomu další požadavky na stavbu roztřídí do několika kategorií. Jednotlivé oblasti stavby tak budou posuzovány zvlášť, a to z hlediska, jak to požadují městské části a pak také z hlediska technologií.

Podle náměstka primátora Karka Březiny většina prodražení měla čtyři příčiny. Jednalo se o změněný návrh Trojského mostu, nařízení báňského úřadu po propadech během výstavby tunelu, novelizace technických norem a nové požadavky městských částí a organizací města. "Uložili jsme odboru městského investora, aby dopady těchto změn sumarizoval," řekl k tomu Březina. 

Výstavba Blanky by se mohla podle vedení hlavního města prodražit zhruba o deset miliard korun z původních asi 27 miliard korun.


Sekera není deset miliard, prý je nižší

Server Aktuálně.cz mezitím vyšel na světlo s informací, že někdejší ředitel odboru městského investora Jiří Toman číslo o předražení deseti miliard považují za nesmyslné.

"Reálně se tady bavíme o nějakém možném navýšení 4 až 5 miliard s tím, že ani toto navýšení není dosud projednáno," řekl Toman v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Připustil ovšem, že i on sám musel několikrát během stavby sáhnout do rezervního fondu a vydat oproti původnímu rozpočtu navíc celkem 1,6 miliardy.

A na co podle něj peníze šly? Například půl miliardy zaplatilo město navíc jenom proto, že dostalo špatné podklady od PVS a PVK (firmy s majetkovou účastí města).

„O některých vícenákladech informoval Toman i bývalé vedení města, konkrétně exprimátora Pavla Béma. Ten dosud jakákoliv navýšení nepřipouštěl," dodává k tomu Aktuálně.cz.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…