Drzost, vypěnil Kubek na šéfku sester z ODS. Něco se chystá

02.03.2011 5:09

Výrok ředitelky Všeobecné Fakultní nemocnice v Praze a prezidentky České asociace sester Dany Juráskové o zrušení povinného členství v České lékařské komoře označil její prezident Milan Kubek za drzost. Že politici na komoru něco šijí, o tom nic neví.

Drzost, vypěnil Kubek na šéfku sester z ODS. Něco se chystá

"Tak jak sleduji fungování České lékařské komory a jak znám názory mnohých lékařů, tak jsem přesvědčena, že tato instituce neplní funkci, kvůli která byla kdysi založena. To znamená, hlídání odbornosti, etiky a dalších odborných parametrů směrem k lékařské veřejnosti," řekla na dotaz ParlamentníchListů.cz Dana Jurásková, která šéfuje Všobecné fakultní nemocnici v Praze, je prezidentkou České asociace sester a byla rovněž ministryní zdravotnictví.

Narážela tak krom jiného i na roli komory v nedávné akci Děkujeme, odcházíme, kdy prezident komory Milan Kubek, jenž je zároveň i ve vedení Lékařského odborového klubu, se v mnohém nepokrytě stavěl na stranu odborů.

„Vzhledem k tomu, že mám signály o tom, že spousta lékařů zpochybňuje procesy, které se v rámci lékařské komory dějí, klonila bych se k tomu, aby členství v komoře bylo nepovinné," dodala Jurásková.

Psali jsme:
Šéfka sester doktorům: Kubkova komora je k ničemu, rušte členství
Profiodborář Engel? Asi ano. Pryč od pacientů a za stejné peníze
Engel: Šmucler a Chrenek chtěli ovládnout zdravotnictví. A nevyšlo to

Je drzá

"Tak já nevím, jestli paní Jurásková hovořila jako členka ODS nebo kamarádka bakaláře Šnajdra. Nebo jestli hovořila jako ředitelka nemocnice nebo jako prezidentka asociace sester. Jediné, co k tomu mohu říci, že z její strany považuji podobná vyjádření za dost velkou drzost," řekl ParlamentnímListům.cz Kubek.

Na dotaz redakce pak uvedl, že neví o žádné iniciativě, která by se snažila v dohledné době nějakým způsobem zpochybnit povinné členství lékařů v komoře. ParlamentníListy.cz ale zjistily, že minimálně v ODS vzniká plán, namířený proti „neomezené" moci ČLK nad lékařskou obcí.

Více k tématu EXODUS LÉKAŘŮ 

Něco se na Kubka šije

"Příští týden je plánováno jednání zdravotního výboru Poslanecké sněmovny", potvrdil ParlamentnímListům.cz Tomáš Úlehla (ODS) s tím, že bude řešena Česká lékařská komora. Co konkrétně se bude projednávat, neupřesnil. Poznamenal nicméně, že pokud jde o povinné členství v komoře, dá na názor kolegů lékařů. „A ti povinné členství v komoře zpochybňují," dodal.

Na přímou otázku odmítl odpovědět i poslanec a předseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný. „Teď po mě odpověď nechtějte". Obdobná byla i odpověď dalšího občanského demokrata Marka Šnajdra. Informaci nevyvrátil, ale hovořit nechtěl.

Není to poprvé

Připomeňme, že snaha zrušit povinné členství v lékařské komoře tu už v minulosti byla. Několikrát se proti němu postavila ODS. Například v roce 2008, kdy se problém členství dostal až k Ústavnímu soudu, prohlásil Boris Šťastný, že komora je prodlouženou rukou sociální demokracie.

"Ukázala se v posledních několika letech organizací nikoli stavovskou, ale organizací nátlakovou, politicky orientovanou, která se snaží interpretovat názory sociální demokracie proti pravici, a být tak její prodlouženou rukou," uvedl tehdy Šťastný. Ústavní soud povinné členství lékařů v komoře nicméně potvrdil.

Kubku, jsi prodloužená ruka odborů

Teď po akci Děkujeme, odcházíme občanští demokraté opakovaně upozorňovali na to, že komora se nechová jako stavovská organizace, ale je pátou kolonou odborů a potažmo ČSSD. Navíc vyčítali Kubkovi, že podporuje za všechny lékaře nátlakovou akci s výpověďmi, přestože všichni se nátlaku rozhodně nezúčastnili. Navíc jim vadí, že Kubek vedle šéfování v komoře sedí i v předsednictvu LOKu.

"Je to věc vedení komory a Lékařského odborového klubu," řekl naproti tomu ParlamentnímListům.cz hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD). "Nehodlám představitele těchto institucí zpochybňovat a respektuji je," uvedl. Nicméně podotkl: "Já jako zakladatel LOK a první předseda jsem se všech funkcí v odborech zřekl v okamžiku, kdy jsem byl zvolen prezidentem komory."

Je fajn, že hájila doktory

Rathovi nevadí ani role lékařské komory, kterou sehrála v akci Děkujeme, odcházíme, kdy se vymezila jasně ve prospěch odborů proti vládě. Povinné členství v komoře by pak rozhodně nerušil. Je ovšem důležité připomenout, že David Rath ještě jako "řadový" lékař založil a vedl Lékařský odborový klub. Jako prezidenta komory ho ve funkci předsedy odborů nahradil právě Kubek.

"Povinné členství, či povinná registrace, je ve většině tradičních zemí EU a na našem území vzniklo již za Rakouska-Uherska," konstatoval Rath. "Dokonce mi ani nevadí, že komora hájí zájmy svých členů, což považuji za logické a opět ve světě běžné," doplnil hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…