Klaus povede delegaci ČR na summit EU o Libyi. Nečas nejede

02.03.2011 11:16

VÍME PRVNÍ Českou republiku bude na mimořádném summitu Evropské unie svolanému kvůli situaci v Libyi zastupovat prezident republiky Václav Klaus. ParlamentímListům.cz to potvrdil důvěryhodný zdroj.

Klaus povede delegaci ČR na summit EU o Libyi. Nečas nejede

Na tom, že bude Česko na Evropské radě zastupovat prezident, se dohodl Václav Klaus s předsedou vlády Petrem Nečasem. Předseda vlády celou věc potvrdil po poledni na tiskovém brífinku.

Sankce proti Libyi

Evropská unie kvůli nepokojům v Libyi a napjaté situaci v severoafrickém regionu svolává mimořádný summit. Šéfové exekutiv členských států EU se v Bruselu sejdou příští pátek 11. března.

Unie už v pondělí vůči libyjskému režimu Muammara Kaddáfího přijala sankce podobně jako Rada bezpečnosti OSN. Mezi sankce patří zbrojní embargo, zákaz cest do zemí EU a zmrazení finančních prostředků některých hlavních předáků Libye.

Problém mají státní ci EU, ne Klaus

Do státníků Evropské unie si rýpl Václav Klaus, když zavzpomínal během návštěvy polského prezidenta v ČR na summit EU-Afrika, který hostila loni na podzim právě Libye a její diktátor Muammar Kaddáfí. Podle Klause byl postoj prezidentů zemí střední a východní Evropy vůči "hostiteli" daleko "opatrnější a ostražitější", než jaký podle Klause předváděli západní státníci, jež se prý chovali "velice přátelsky". "Teď mají problém oni," usmíval se Klaus.

Ve svých zápiscích z Libye Klaus upozornil na jeden Kaddáfího citát: „Nepotřebujeme teroristy ani sebevražedné útočníky. Více než 50 milionů muslimů v Evropě ji již za pár desítek let změní na muslimský kontinent."

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…