Vláda souhlasí, aby 33 nových drog bylo na seznamu zakázaných

02.03.2011 11:40

Kabinet souhlasí se seznamem 33 nových omamných látek, které mají být zakázané. Sněmovna chce návrh projednat co nejdříve, nejlépe už v březnu. O postoji kabinetu k sněmovní předloze informovala ČTK. Jí materiály předal zdroj z jednání vlády.

Vláda souhlasí, aby 33 nových drog bylo na seznamu zakázaných

Návrh předložili poslanci napříč stranami, reagují tím na prudký nárůst nabídky nových narkotik, především v Moravskoslezském kraji, kam se jejich prodejci přesunuli po změně legislativy v Polsku. Poslanci novelu předložili tak, aby mohla být schválena ve zrychleném řízení už v prvním čtení. Rozhodovat by měli na schůzi, která začne v polovině března. 

Mezi látkami, které by měla novela zakázat, je například karfentanil, tapentadol, butylon, flefedron JWH-018, JWH-073, JWH-081, JWH-250, MDVP, mefedron, methylon, nafyron, salvinorin A, TFbMPP a ketamin. Obchody, kde se nyní dají drogy legálně koupit, zakládají polské společnosti.
    

Rizikové zboží už začaly prodávat obchody v Hradci Králové a v Praze. Především se ale o jejich prodej starají dealeři v Ostravě či v Českém Těšíně. Tam nabízejí například sáček s názvem Magic Apple. Prášek má podle expertů účinky podobné pervitinu. Náhražka marihuany se pak dá sehnat pod názvem Baka.

Činností prodejců se už zabývá policie. Podle ostravských kriminalistů, ale obchodníci využívají toho, že některé látky nejsou zatím v ČR zakázané. Drogy se do Evropy dovážejí z Asie, do České republiky jsou distribuovány především z Polska.
    

Seznamy nových chemikálií používaných jako drogy nyní podléhají schválení Parlamentem, experti chtějí, aby kvůli rychlosti legislativní cesty napříště nebezpečné látky mohla zakázat vláda cestou svého nařízení.

Bém: Jsou to imitace, účinky jsou však silnější

Podle bývalého primátora a také lékaře - odborníka na drogy Pavla Béma jde u těchto látek až na výjimky o látky na bázi přírodních canabinoidů. Podle Béma je nebezpečí nových drog v tom, že imitují drogy dosud známé, jsou ale silnější a neví se, jaké mají účinky při dlouhodobém nebo intenzivním užívání.

„Dnes jsou ty účinky řádově vyšší a samozřejmě u těch syntetických drog to platí dvojnásob. Ten druhý moment spočívá v tom, že řada z nich jsou sice chemicky podobné těm původním přírodním canabinoidům, ale ony mohou mít, protože jejich vliv na lidský organismus není dobře prozkoumán, řadu dalších negativních efektů , které dnes vlastně ani pořádně neznáme," řekl Radiožurnálu již dříve Bém.

Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych tvrd, že poslaneckou novelu vítají i policisté. „My jsme se na tom návrhu podíleli s ministerstvem zdravotnictví a Národním monitorovacím centrem pro drogy a drogové závislosti a jednoznačně tuto úpravu vítáme, protože trestněprávní úprava umožňuje použít veškerou škálu trestněprávních prostředků a tyto preparáty stíhat jako konvenční, nelegální drogy," uvedl pro rozhlas Frydrych.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…