Töpfer si politiku užívá. Peníze Senátu lije do svého divadla

02.03.2011 20:41

Senátor Tomáš Töpfer (ODS) nevidí na tom, že si kancelář založil přímo v budově vlastního divadla, nic špatného. Jeho postup je však velmi neobvyklý. Skrz Senát totiž financuje vlastní kulturní instituci.

Töpfer si politiku užívá. Peníze Senátu lije do svého divadla

Senátor za ODS Tomáš Töpfer je zároveň ředitelem Divadla Na Fidlovačce. A to jeho politickou činnost výrazně determinuje. Svému divadlu, kde působí také jako herec, tak pomáhá i z veřejných prostředků právě horní komory parlamentu.

Senátorskou kancelář, na niž ze zákona bere k platu každý měsíc navíc peníze, totiž umístil do budovy divadla.

Fidlovačka získává desetitisíce měsíčně. Od Senátu

Z výpisu, který Senát poskytl serveru Aktuálně.cz, vyšlo najevo, že Töpfer pobírá každý měsíc na pronájem kanceláře částku kolem třiceti tisíc korun. Problém v tom nevidí, podle něj je pronájem jeho kanceláře jeden z nejčistších.

"Divadlo je městské části Praha 4 a já jsem senátorem za Prahu 4. Nechtělo se mi pronajímat kancelář v soukromém domě, zvláště proto, že mne lidi zastihnou tady a já je přijímám tady v divadle," vysvětlil senátor serveru Aktuálně.cz,  proč se rozhodl umístit kancelář do svého divadla.

Za Töpfera lobboval i Topolánek

Tomáš Töpfer je senátorem za ODS od roku 2006, mandát mu tak skončí v příštím roce. Současně působí právě jako ředitel, jednatel a většinový vlastník společnosti, jež známé pražské divadlo provozuje. S kampaní mu v roce 2006 pomáhal expremiér Mirek Topolánek.

V Praze si podle senátních regulí může dovolit pronájem kanceláře, včetně jejího vybavení, za 32,2 tisíce, což je 386 tisíc korun ročně. Například v roce 2009 vyplatila horní komora parlamentu za Töpferovu kancelář 353 tisíc korun.

Budovu přitom pronajímá městská část Praha 4 za půl milionu ročně Nadaci Fidlovačka. S ní má smlouvu jak přímo senátor Töpfer, tak společnost Divadlo Na Fidlovačce.

Od zvolení Töpfera senátorem na podzim 2006 zaplatila až do konce září loňského roku horní komora Töpferovi na kancelář 1,2 milionu korun.

Více čtěte:

Četník primátorem nebude. Töpfer pražskou ODS odmítl

Foto: senat.cz

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …